Konzum i Spar: Ne prodajemo otrovni limun

41

otrovni-limun‘Količine pesticida kojima je limun tretiran u granicama su koje nisu štetne za zdravlje ljudi’, navodi Spar, dok u Konzumu odbacuju svaku mogućnost nedozvoljenih količina štetnih tvari u limunu uvezenom iz Španjolske

Trgovački lanci Konzum i Interspar demantiraju da prodaju “otrovne limune”. Naime, nakon što se u medijima pojavila informacija da je kora limuna što ga tvrtka Bonca uvozi iz Španjolske puna pesticida tiabendazola i imazalila, trgovci su u odgovoru na naš upit kazali da je limun izložen na njihovim policama po svim važećim sanitarnim i drugim pravilima.

“Proizvođači limuna navedena sredstva koriste isključivo kao zaštitu plodova nakon berbe, a primjenjuju se prilikom pakiranja kao vid pripreme plodova za daljnji transport, odnosno distribuciju. Sredstva za zaštitu proizvođači upotrebljavaju u zakonski propisanim i strogo kontroliranim, minimalnim količinama. Kontrolu u Hrvatskoj radi fito i sanitarna kontrola, koja mjesečno više puta uzorke citrusa uzima na analizu. Označavanje ovog voća od strane proizvođača također je u potpunosti u suglasnosti s važećom zakonskom regulativom. Hrvatska ima usvojen zakon Europske unije koji je reguliran Pravilnikom o kontroli kvalitete voća i povrća, pa je stoga navedena praksa u skladu s najstrožim zakonskim odredbama. Još jednom napominjemo da su provedena sva potrebna ispitivanja o maksimalno dopuštenoj količini, pa stoga nema govora o nedopuštenim količinama sredstava na kori limuna”, navodi Nikola Jurčić, direktor Sektora marketinga Konzuma.

U Sparu Hrvatska navode kako ti pesticidi tiabendazol i imazalil nisu čak ni toliko pogubni za zdravlje ljudi.

“U pravilu, kora voća i povrća koje nije biološki uzgojeno nije jestiva jer je tretirana pesticidima osim ako je prethodno termički obrađena. Usprkos tome što nije jestiva, ona nije otrovna jer se radi o količinama koje nisu opasne za zdravlje ljudi. Spar Hrvatska se pridržava važećih zakona i propisa koji nalažu da su trgovine dužne na takvim vrstama prehrambenih proizvoda istaknuti o tome obavijest. Važno je naglasiti da je limun jestiv te da je, kao i svi ostali prehrambeni proizvodi ovog tipa, prilikom uvoza u zemlju prošao sanitarnu inspekciju, koja je izdala zdravstveno rješenje o ispravnosti proizvoda. Naime, količine pesticida kojima je limun tretiran u granicama su koje nisu štetne za zdravlje ljudi”, navodi se u odgovoru Uprave Spara.

Štoviše, tvrde i kako oni kao društveno odgovorno poduzeće nastoje “kupce informirati i zaštititi pri tome poštujući zakonske odredbe, ali i pokazujući ljudsku brigu za zdravlje naših kupaca”, što mogu posvjedočiti Državni inspektorat i Zavod za javno zdravstvo, čije odgovore zasad nismo uspjeli pribaviti. (net.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here