Konzum postao većinski vlasnik crikveničkog Jadrankomerca

42

Na javnoj dražbi Konzum d.d. za 31,5 milijun kuna kupio većinski paket 66 posto dionica Jadrankomerca

konzumKonzum d.d., najveći maloprodajni lanac u Hrvatskoj s više od 650 prodavaonica, postao je većinski vlasnik 66 posto dionica crikveničkog Jadrankomerca, trgovačkog poduzeća nad kojim je na prijedlog Ministarstva financija 16. svibnja 2001. godine Trgovački sud u Rijeci otvorio stečajni postupak.

Dosadašnji vlasnik 86.349 dionica bio je Hrvatski fond za privatizaciju s kojim Konzum u sljedećih mjesec dana treba sklopiti kupoprodajni ugovor i za sljedećih 30 dana, dakle najkasnije do 10. lipnja na njegov žiroračun uplatiti izlicitirani iznos 31.459.366,33 kuna kupoprodajne cijene. Početna cijena bila je niža za 100.000, a nakon što ju je Konzum izlicitirao, drugi ponuđač, Trgovina Krk d.d. objavio je da odustaje od daljnjeg podizanja cijene.

Treći ponuđač, Dinova – Diona nije se ni pojavio na dražbi pa je tako umjesto očekivanog licitiranja između predstavnika Ivice Todorića s jedne strane i Đure Gavrilovića s druge sve završilo za manje od pola sata odustajanjem Stjepana Varge, predsjednika uprave i većinskog dioničara Čakovečkih mlinova u čijem sastavu je i 50-ak prodavaonica Trgovine Krk.

Prema stečajnom planu Konzum će u roku 60 dana biti dužan isplatiti tražbine stečajnih vjerovnika i nižih isplatnih redova, ponuditi otkup dionica od ostalih vlasnika po istoj cijeni po kojoj ih je kupio od HFP-a, a riječ je o 16,6 posto vlasništva PIK-a Vrbovec, 12,58 posto vlasništva Gavrilovića i 3,02 posto ostalih. Inače, Jadrankomerc u vlasništvu ima 34 prodajna mjesta na širem području Crikvenice, a u njih 18 Konzum je u zakupu dulje do 10 godina.

Na platnom popisu ukupno je 116 radnika od kojih je 66 zaposlenika Konzuma, a 50 Jadrankomerca. Zatečene zaposlenike Konzum preuzima na rok od najmanje tri godine, što je i rok izvršenja stečajnog plana. (Večernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here