Kriza pospješuje prodaju trgovačkih marki

21

privatne-marke-589Osnovni prehrambeni proizvodi trgovačkih marki među najprodavanijim su proizvodima

– Moja cijela obitelj kupuje proizvode robnih marki jer su i dvostruko jeftiniji od brendiranih, a nisu ništa lošije kvalitete! Odličan primjer su mlijeko i ulje. I slatkiši su mnogo povoljniji, a odlični su i tu napravimo znatnu uštedu u ovo vrijeme krize. Preobična i neugledna ambalaža, u koju su obično upakirani proizvodi robnih marki, ionako nam ništa ne znači – smatra Natalija Benko, u čijoj obitelji kupovina prehrambenih proizvoda robnih marki predstavlja jedan od načina uštede.

Mijenjaju se navike
Hrvati sve više posežu za proizvodima raznih trgovačkih marki kako bi uštedjeli, a sudeći prema cijenama tih proizvoda u trgovačkim lancima, ta ušteda je znatna. Ulje robnih marki jeftinije je od brendiranog i za više od tri kune, a brašno za kunu i pol. Litra mlijeka trgovačkih marki povoljnija je i do dvije kune, a razlika u cijeni slatkiša je i do pet kuna.

– Prodaja proizvoda robne marke Clever u Billi u stalnom je porastu i trenutačno u odnosu na ukupni promet zauzima oko 10 posto. Rast prodaje nije prouzročen isključivo padom kupovne moći građana nego i mijenjanjem kupovnih navika nakon što su kupci prepoznali dobar omjer cijene i kvalitete robne marke kao i zbog stalnog širenja ponude proizvoda u svim robnim grupama – objašnjava Aleksandra Šobat iz Bille.

Iz Konzuma su objasnili da bilježe blagi porast prodaje vlastite robne marke. – Nižu cijenu proizvoda K plus omogućuju smanjeni troškovi proizvodnje, logistike, pakiranja te promidžbe i marketinga – kažu.

Bez luksuznog pakiranja
Upravo je činjenica što kod proizvoda robnih marki nema luksuznih pakiranja i troškova oglašavanja razlog njihove cijene, a ne lošija kvaliteta samog proizvoda.

– Proizvodi trgovačke marke Mercator proizvodi su za svakodnevnu uporabu u domaćinstvu, renomiranih hrvatskih i stranih proizvođača, koji su u odnosu na premium proizvode jeftiniji između 20 i 60 posto. Trgovačka marka trenutačno nudi više od 1600 proizvoda raspoređenih u sedam linija i kontinuirano se obogaćuje novim proizvodima. Trgovačka marka kontinuirano ostvaruje rast udjela, a pojedine robne grupe u ovom su kvartalu ostvarile porast i do 60 posto – ističe Lea Marcijuš iz Mercatora.

U Getrou je slična situacija
– Getro je razvio čak 39 različitih robnih marki u sklopu kojih se nalazi 3800 biranih proizvoda. Gurman, Grandi i Grand su najjače Getroove trgovačke marke. Udjel trgovačke marke u odnosu na cjelokupnu ponudu Getroa iznosi 25 posto u maloprodaji. Proizvodi su jeftiniji od 10 do 100 posto u odnosu na premium brendove (primjerice, na deterdženti su povoljniji od 20 do 40 posto) – kažu iz Getroa. (vecernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here