Prekinut štrajk u Dalmacijavinu

39

dalmacijavino-strajk-ftd1Oko 500 radnika Dalmacijavina u pogonima tvrtke u Splitu, Hvaru i Drnišu te poslovnicama u Dubrovniku i Osijeku danas su prekinuli desetodnevni štrajk jer im je Hrvatski fond za privatizaciju (HFP), kao vlasnik tvrtke, isplatio 50 posto zaostale plaće iz siječnja ove godine, izjavio je danas na konferenciji za novinare predsjednik Nezavisnog sindikata u Dalmacijavinu Luka Bucat.

Bucat je izvijestio kako im je iz HFP-a stigao dokument kojim se jamči da će vjerojatno danas biti uplaćeno prvih milijun i pol kuna od ukupno dogovorenih 3 miljuna kuna na sastanku prije tjedan dana sa ministrom poljoprivrede, ribarstva i ruralnog razvoja Petrom Čobankovićem i predsjednikom HFP-a Vedranom Duvnjakom. Tih 3 milijuna kuna dio su od ukupno 20 milijuna kuna, ranije dogovorenih, koji su potrebni za preseljenje proizvodnih pogona Dalmacijavina iz splitske trajektne u sjevernu luku.

Nekretnine Dalmacijavina u splitskoj trajektnoj luci proglašene su pomorskim dobrom, te je ranije HFP, koji je vlasnik 76 posto dionica poduzeća, zatražio preseljenje proizvodnih pogona iz trajektne luke na drugu lokaciju.

Sporost u preseljenju proizvodnih pogona usporavaju raspisivanje natječaja trećeg kruga privatizacije Dalmacijavina koja je nužna da bi se spasila ta tvrtka, sačuvala proizvodnja i brend Dalmacijavina, objasnio je Bucat. “Ako se nastavi sa ovako sporim ritmom preseljenja i privatizacije Dalmacijavina onda ćemo pokrenuti sindikalnu akciju blokiranja trajektne luke u lipnju”, upozorio je Bucat.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Bucat je rekao kako je dug kompanije oko 800 milijuna kuna, a više od pola tog duga, koji se proteže još iz 2002. godine, su kamate. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here