Promet od trgovine na malo u ožujku pao na godišnjoj razini, veći na mjesečnoj

30

maloprodaja-trgovina-potrosaci-ftdPromet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine nominalno bio manji za 2,1 posto, a realno je smanjen za 2,8 posto, podaci su Državnog zavoda za statistiku

Na mjesečnoj razini, u ožujku u odnosu na veljaču ove godine, promet od trgovine na malo nominalno je bio veći za 19,9 posto, a realno za 19,2 posto.

U prva tri mjeseca ove godine u odnosu na isto razdoblje lani promet od trgovine na malo nominalno je bio manji za 5,8 posto, a realno za 6,4 posto.

Tako je u ožujku znatno usporen negativni trend u trgovini na malo koji traje već osamnaest mjeseci, no u posljednje se vrijeme stope pada smanjuju.

Naime, u veljači je u odnosu na isti mjesec prošle godine promet od trgovini na malo zabilježio nominalni pad za 6,9 posto, a realni za 7,3 posto. U siječnju je pak na godišnjoj razini nominalni pad prometa od trgovine na malo nominalno bio manji za 8,6 posto, a realno je smanjen za 9,3 posto.

Ipak, kod statističkih podataka o maloprodaji treba imati u vidu i bazni efekt, odnosno činjenicu da je u ožujku prošle godine u odnosu na isti mjesec 2008. godine zabilježen dvoznamenkasti pad prometa od trgovini na malo, nominalno za 15,2 posto, a realno za 17,4 posto.

Statistički podaci po trgovačkim strukama pokazuju da je i u ožujku ove u odnosu na isti mjesec prošle godine najviše pao promet kod prodaje motornih vozila, nominalno za 34 posto.

Izrazitiji pad zabilježen je u maloprodaji namještaja, opreme za rasvjetu i drugih proizvoda za kućanstvo (13,2 posto), ostalih nespecijaliziranih prodavaonica (11,7 posto) itd.

Kod sedam su trgovačkih struka u ožujku ove u odnosu na ožujak 2009. ostvareni nominalni porasti prodaje u trgovini na malo.

U najvažnijoj trgovačkoj struci, u nespecijaliziranim prodavaonicama pretežno živežnim namirnicama, na koje se odnosi 35,4 posto hrvatske maloprodaje, promet je nominalno porastao 3,1 posto.

I u maloprodaji motornih goriva i maziva, čiji je udio u ukupnoj maloprodaji gotovo 17,3 posto, zabilježen je nominalni rast na godišnjoj razini, za 8,1 posto. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here