SMS nema uvjete za ponovno pokretanje proizvodnje

21

Dugoročne obveze splitske tvrtke prelaze 170 milijuna kuna

sms-triljNa izvještajnom ročištu skupštine vjerovnika, održanom prije nekoliko dana na splitskom Trgovačkom sudu, donesena je odluka da nema uvjeta za daljnje pokretanje proizvodnje SMS-a.

− Dugoročne obveze dužnika prelaze 170 milijuna kuna, iako ni to nije konačna brojka, a kompleksna imovina, što pokretna, što nepokretna, ne pokriva ni polovinu tih obveza − kaže Ivo Bućan, stečajni upravitelj SMS-a.

− Vjerovnici potražuju svoje, a cjelokupna imovina dana je u zalog: zemljišta, zgrade, linije za proizvodnju, pa i brand SMS-a dan u zalog Podravci. I stanje s maslinicima je neizvjesno, i to na dvjema pozicijama − pokraj Kaštel Štafilića i na skradinskom predjelu Plastovački gaj. Zbog neplaćanja koncesije u Štafiliću, gdje se nalazi nekoliko tisuća maslina, tvrtka SMS još u studenom 2009. godine dobila je pismo o raskidu ugovora zbog neplaćanja. Na skradinskom predjelu Plastovački gaj, s druge strane, u pitanju je nekoliko tisuća stabala masline, ali i smokava − kaže Bućan.
Ulaganja u maslinik

− Za masline u Skradinu zainteresiran je Grad, ali i nekoliko privatnih osoba, no još uvijek s Ministarstvom poljoprivrede treba razriješiti pitanje prijašnjih ulaganja SMS-a u maslinik, procijenjenih na desetak milijuna kuna – objašnjava Bućan.

Posljednjih četiri do pet godina SMS je godišnje trošio 20 milijuna kuna više nego što bi u istom razdoblju uprihodio, a to je na dulje staze bilo neodrživo. (Slobodna Dalmacija)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here