U Hrvatsku ulazi još 30 međunarodnih trgovačkih brendova

32

trgovacki-lanac-ftdU sljedećih pet godina veliki međunarodni trgovci u Hrvatskoj povećat će tržišni udjel pet do čak 10 posto jer trenutačno drže ispodprosječnih trećinu tržišta, rekao nam je Arn Willems, partner u konzultantskoj tvrtki CB Richard Ellis i direktor zagrebačkog ureda te tvrtke

Willems smatra kako valja očekivati da se u sljedećih pet godina Hrvatska približi svjetskom prosjeku prisutnosti međunarodnih trgovaca na svojem tržištu pa očekuje ulazak novih 15 do 30 jakih trgovačkih brendova. Njihov ulazak će, prema Willemsu, biti na uštrb domicilnih trgovaca.

U nedavno objavljenoj analizi CB Richard Ellisa “Kakvo je globalno poslovanje trgovine na malo?”, u sklopu koje je anketirano 294 međunarodnih trgovaca iz 69 zemalja, vidljivo je da međunarodno jaki brendovi u krizi još snažnije prodiru na strana tržišta — u 2008. su više od 40 posto svih novih prostora otvorili u regijama izvan matične, a u 2009. taj je postotak premašio 43 posto.

Od segmenata užeg regionalnog tržišta na kojima se očekuje brz i financijski izdašan ulazak međunarodnih igrača ističe se maloprodaja. Predsjednik Uprave Gastro grupe Drago Munjiza smatra da će se nakon ulaska Hrvatske u EU u regiji pojaviti prvi multinacionalni trgovački lanci i preuzeti vjerojatno dva od tri najveća regionalna lanca — Konzum, Mercator ili Deltu Maxi.

Najviše trgovaca na svjetskom tržištu je iz Sjeverne Amerike. Njih oko 70 posto posluje na sva tri najvažnija svjetska tržišta, u Europi, obje Amerike i Aziji, a njihovih pet top destinacija su London, Dubai, Tokio, Sydney i Mexico.

Europskim su trgovcima prioritet Bliski istok i Kina, dok su azijski brendovi još uvijek manje rašireni na svjetskom tržištu, a najprivlačniji su im London, Dubai, New York i Pariz.

Najviše najzvučnijih međunarodnih brendova privukla je Velika Britanija, u kojoj trgovine ima čak 58 posto svih međunarodnih brendova. Približavaju im se Ujedinjeni arapski emirati (UAE) sa 54 posto. Europa je najprivlačnije tržište i njezinih najvećih pet nacionalnih tržišta nalazi se među osam najglobaliziranijih maloprodajnih tržišta.

Luksuz ima najjaču prodajnu mrežu

Trgovci luksuznom robom imaju najrašireniju prodajnu mrežu i u prosjeku posluju u 25 zemalja, odnosno u 50 do 55 gradova. Oni zajedno s trgovačkim brendovima popularne odjeće otvaraju 40 posto svih novih trgovina. Nešto su manje globalizirani supermarketi koji u prosjeku posluju u desetak zemalja, odnosno u tridesetak gradova. Najograničenije područje interesa imaju trgovci namještajem i proizvodima za dom koji rijetko posluju izvan svoje regije. (Business.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here