U travnju najviši rast proizvođačkih cijena od kraja 2008. godine

20

U prva četiri mjeseca ove godine prema istom razdoblju lani cijene industrijskih proizvoda bile su više za 3,9 posto

cijeneCijene industrijskih proizvoda pri proizvođačima u Hrvatskoj u travnju su porasle za 0,6 posto u odnosu na prethodni mjesec, dok su na godišnjoj razini, u odnosu na lanjski travanj povećane za 5,1 posto, objavio je Državni zavod za statistiku.

To je na godišnjoj razini najviši rast proizvođačkih cijena od kraja 2008. godine. U prva četiri mjeseca ove godine pak prema istom razdoblju lani cijene industrijskih proizvoda bile su više za 3,9 posto. Podaci Zavoda pokazuju da su na rast proizvođačkih cijena najviše utjecale cijene energije. Naime, proizvođačke su cijene ukupno u industriji, isključujući energiju, u travnju u usporedbi s ožujkom ostale nepromijenjene, dok su prema travnju lani manje za 0,1 posto, a u prva četiri mjeseca prema istom razdoblju lani manje za 0,7 posto.

Prema glavnim industrijskim grupacijama (GIG) proizvođačke cijene u travnju u odnosu na ožujak porasle su u energiji (2,2 posto), intermedijarnim proizvodima (0,4 posto) i kod kapitalnih proizvoda (0,3 posto), dok su kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju pale za 0,4 posto, a kod trajnih proizvoda za široku potrošnju nisu se mijenjale. Na godišnjoj se razini kod energije bilježi rast proizvođačkih cijena za 19,2 posto.

U travnju ove u odnosu na travanj prošle godine porasle su i proizvođačke cijene kod trajnih proizvoda za široku potrošnju (0,2 posto) i intermedijarnih proizvoda (2,1 posto), dok su istodobno kod kapitalnih proizvoda smanjene za 1,7 posto, a netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,4 posto. Po područjima djelatnosti, proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prerađivačkoj industriji u travnju ove godine porasle su u odnosu na prošlogodišnju travanj za 4,9 posto.

U rudarstvu i vađenju proizvođačke su cijene na godišnjoj razini porasle za 4,1 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 3,9 posto, a u opskrbi vodom za 2,7 posto. U sklopu prerađivačke industrije, proizvođačke cijene su u travnju na godišnjoj razini najviše porasle u proizvodnji rafiniranih naftnih proizvoda, za 32,2 posto, proizvodnji duhanskih proizvoda, za 28,7 posto, proizvodnji tekstila, za 14,2 posto, proizvodnji kemikalija i kemijskih proizvoda, za 13,1 posto.

Istodobno najviše su pale u proizvodnji računala te elektroničkih i optičkih proizvoda (9,3 posto) te proizvodnji motornih vozila, prikolica i poluprikolica (5 posto). Pad je na godišnjoj razini zabilježen i u proizvodnji prehrambenih proizvoda (3 posto) te proizvodnji pića (3,3 posto) itd. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here