HOK: Udruživanje malih trgovaca jedan od uvjeta opstanka

51

hok-7-susret-trgovaca-ftdJedan od uvjeta za daljni opstanak malih trgovaca na tržištu je njihovo udruživanje i povezivanje, a nužno je raditi i na jačanju konkurentnosti male trgovine te ulagati u znanje i razvoj, istaknuto je danas na 7. susretu trgovaca čiji je organizator Ceh trgovine Hrvatske obrtničke komore (HOK).

Prema iznesenim podacima, u zadnjih 16 mjeseci broj trgovaca obrtnika je smanjen za njih 2.826 te je izgubljeno 5.554 radnih mjesta. U obrtničkoj trgovini danas je, nakon velikog pada u proteklih godinu dana, oko 16.000 obrtnika.Povezivanja su nužnost, istaknuo je predsjednik Ceha trgovine HOK-a Boris Vukelić napominjući kako je udruživanje (kroz Plusmarket, udruge, nove vrste horizontalnog udruživanja) ono što mora vući naprijed.

Vukelić je mišljenja kako je za opstanak male trgovine potrebno prilagoditi PDV potrebama, investirati u objekte i znanje, primjenom propisa onemogućiti nelojalnu konkurenciju, reprogramirati obveze za sve kojima je to nužno, nastaviti borbu protiv crne ekonomije, detaljno razmotriti sva neporezna davanja itd. Kazao je kako je nužno investirati u objekte i znanje. Na skupu je istaknuta nužnost unapređenja poslovanja trgovaca kroz marketinške aktivnosti, povezivanje te kroz modernizaciju poslovanja i objekata.Istaknuta je također važnost suradnje domaće proizvodnje i trgovine, nužnost povećanja konkurentnosti malih trgovaca, njihovo povezivanje s domaćim proizvođačima, ulaganje u nove tehnologije te uvođenje novih metoda prodaje.

Temeljem rasprave, Ceh trgovine predložio je konkretna rješenja za prevladavanje problema struke, koji će se u obliku zaključaka 7. Susreta trgovaca uputiti nadležnim institucijama.

1. Preko HBOR-a i HAMAG-a treba omogućiti investiranje u trgovačke objekte i znanje za opstanak i povećanje konkurentnosti male obrtničke trgovine.
2. Smanjiti stopu PDV-a na prehrambene proizvode, na razinu zemalja u okruženju.
3. Kroz reprogramiranje financijskih obaveza, olakšati daljnje funkcioniranje ili zatvaranje obrta.
4. Razmotriti mogućnost smanjivanja fiskalnih i parafiskalnih davanja, do izlaska iz krize.
5. Mjerama gospodarske politike, poticati obrtničku trgovinu na otocima, u brdsko-planinskim i ruralnim krajevima, te slabo naseljenim područjima.
6. Zaoštriti borbu protiv sive ekonomije i nelojalne konkurencije.
7. Ovaj skup podržava inicijativu Ministarstva gospodarstva, rada i poduzetništva, da se Susreti trgovaca održavaju što češće, a minimalno jednom godišnje.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here