Usprkos krizi u zapadnoj Europi raste tržište tehničkih proizvoda i elektronike

22

home-electronics-ftd2Prema rezultatima  „GfK TEMAX® Western Europe“ već je četvrti kvartal prošle godine pokazao  rast potrošnje (skromnih 0,5%) na području  tehničkih proizvoda i elektronike

Zadnji kvartal prošle godine zabilježio je najveći rast IT tržišta (+4,2%) u Zapadnoj Europi. Rasla je i prodaja velikih kućanskih aparata (+2,2%) a slijede ih mali kućanski aparati (+1,8%). Oporavak još nije pokazao sektor uredske opreme i foto-grupacija.

Pozitivni trendovi u IT sektoru odraz su novih kupovina prijenosnih računala, te fleksibilno/mobilno osiguranje pristupa Internetu a izgleda da će to biti i osnovna karakteristika u 2010. godini. U nekim zemljama, poput Francuske i Njemačke došlo je i do daljnje zamjene starih stolnih računala novima pa je i ta kategorija u porastu.

Kod novih nabavki velikih kućanskih aparata osnovni pokretač je nabavka energetski učinkovitih proizvoda. Tako su zemlje poput Austrije i Švedske već u zadnjem kvartalu prošle godine imale dvoznamenkasti rast prodaje ovih uređaja. Iza njih slijede Njemačka, Italija i Francuska. U Austriji je, posebno zbog dobivanja povrata od 100 eura po kupnji uređaja, došlo do većeg skoka kupnje hladnjaka i frizera s oznakom A++.

Prodaja malih kućanskih aparata porasla je posebno u vrijeme božićnih blagdana (+1,8%) i to naročito u Njemačkoj, Francuskoj, Španjolskoj  i V. Britaniji. Ističe se prodaja aparata za tople napitke (posebno kava) te nove generacije usisavača –  ekološki modeli s niskom voltažom i velikim učinkom usisavanja.

Potrošačku elektroniku  gura rast televizora ravnih ekrana  koja čini gotovo polovicu prodaje u ovom sektoru. Kvalitetna slika (Full HD) nagnala je potrošače da nabavljaju drugi ili treći televizor za svoje kućanstvo. Za 2010. godinu predviđa se daljnje pozitivne pomake prvenstveno zbog LED tehnologije.

Sektor uredske opreme ima pad od -2,6% u prošloj godini premda postoje velike razlike po zemljama. Po pozitivnim trendovima vode Nizozemska, Italija i Švedska; slijede Belgija i Francuska dok ostali imaju negativan trend.

Tržište foto opreme  je još uvijek u negativnom trendu. U 2010. godini se očekuje neke inovacije na proizvodima koje bi mogle potaknuti pozitivne pomake.

Tržište telekomunikacija  je imalo pad od – 3,2% u prošloj godini a pozitivni se pomaci sada očekuju zbog interesa potrošača za „smartphones“ i „touchscreens“.Tako se, na primjer, u Njemačkoj  u  prvom kvartalu ove godine  na šest mobilnih telefona kupovao jedan  „smartphone“ – kao moderno multifunkcionalno sredstvo s mogućnosti zabavnih sadržaja – ovi telefoni  postaju vrlo primamljivi kupcima. Posebnu privlačnost daje  im „touchscreen“, integrirani GPS hardver i otvoreni operativni sistemi.

O istraživanju: GfK TEMAX® (index) je kontinuirano istraživanje u sektoru –  GfK Retail and Technology koje prati tržište trajnih dobara (kućanski aparati, uredska oprema i elektronika). Ulazne podatke predstavljaju podaci o prodaji koji se prikupljaju putem panela trgovina i to na 200.000 prodavaonica u svijetu.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here