Voda iz slavine prvi izbor građana, slijede Jamnica i Jana

62

vodaVelik dio građana nije sklon kupovati “običnu” vodu, radije kupuju gaziranu

Prema posljednjem istraživanju portala Ja TRGOVAC i agencije Hendal građani većinom imaju povjerenja u kvalitetu vode iz vodovoda i redovito je konzumiraju. Naime, gotovo polovica ispitanih građana pije vodu isključivo iz slavine dok ih velik dio (38%) redovito pije spomenutu vodu. Tek manji dio građana pije vodu iz slavine ponekad (9%) ili uopće ne (7%).

Velik dio građana, njih 63% nije sklon kupovati “običnu” vodu u boci dok je omjer u slučaju kupovine gazirane vode potpuno obrnut. Oko 60% ispitanih građana barem ponekad kupi gaziranu vodu i to uglavnom Jamnicu koja uvjerljivo dominira segmentom s čak 76% udjela.

Od negaziranih marki flaširane vode najviše se kupuje Jana (56,3%) i to značajno više od svih ostalih marki.

Obična voda u boci najviše se kupuje na putovanju ili izvan kuće, a za znatan dio građana razlog je i taj što je smatraju zdravijom ili boljom od vode iz slavine. Zanimljivo je pak istaknuti da više od polovice građana smatra da voda u boci nije kvalitetnija od vode iz slavine.

Aromatizirane vode koje s vremenom postaju sve popularnije i brojnije okusima trenutno kupuje manje od 20% građana, segment kao i prethodna dva u kojem ponovo dominira perjanica Agrokor koncerna; Jana s 74,3% udjela.

Usprkos činjenici da Hrvatska raspolaže kvalitetnom vodom za piće u većini domaćinstava tržište flaširane vode raste iz godine u godinu te se procjenjuje da je u proteklih 12 mjeseci kroz kanale maloprodaje i ugostiteljstva prodano 227,6 milijuna litara vode čime je ostvarena vrijednosna prodaja od 1,378 milijuna kuna.

Istraživanje je provedeno tijekom travnja 2010. na reprezentativnom uzorku od 411 građana.

112131416175189

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here