Atlantic Grupa za 382 milijuna eura preuzela Drogu Kolinsku

19

droga-kolinska-izolaNajveće hrvatsko preuzimanje u Sloveniji ikad ukupno je vrijedno 382 milijuna eura, a s Drogom Kolinskom vrijednost prometa Atlantic Grupe raste na 650 milijuna eura

Atlantic Grupa Emila Tedeschija pobijedila je u natjecanju za kupnju Droge Kolinske i sutra će, s potpisivanjem ugovora o preuzimanju u sjedištu Istrabenza u Portorožu, postati novi većinski vlasnik najveće slovenske prehrambene tvrtke.

Transakcija je ukupno vrijedna 382 milijuna eura, od čega oko 150 milijuna eura čine dugovi Droge Kolinske. Atlantic će preuzimanje financirati dijelom vlastitim sredstvima, a dijelom kreditima Unicredito Grupe i Raiffeisen Grupe. Tako se, unatoč priličnoj skepsi i negativim prognozama oko uspjeha Atlantic Grupe u ovoj utakmici, ipak realiziralo dosad najveće hrvatsko preuzimanje neke kompanije u Sloveniji.

Atlantic je, uz tri globalna private equity fonda, bio jedini strateški ponuđač koji je ostao u drugom krugu interesenata, a izvori bliski procesu tvrde da je upravo ta činjenica presudila u njegovu korist. Naime, procjenjuje se da bi fondovi razdjelili Drogu Kolinsku na više cjelina (jer to njezini biznisi i omogućuju) dok Atlantic, barem prema onome što su do sada komunicirali u javnosti, nema takvih namjera, što je svakako interes slovenskih vlasnika.

Osim toga i ponuđena cijena je više nego zadovoljavajuća, jer se na početku procesa procjenjivalo da transakcija ukupno vrijedi između 300 i 350 milijuna eura, a Istrabenz je, pritisnut obvezom vraćanja dugova od 100–tinjak milijuna eura do kraja ove godine, morao realizirati ovu prodaju.

Ovim preuzimanjem Atlantic Grupa raste na 650 milijuna eura prometa i 4.300 zaposlenih, a pri čemu će Droga Kolinska zbog nekoliko jakih brandova (Cocta, Bar kava i Grand kafa, Argeta), a osobito pozicije koju ta kompanija ima u Sloveniji, Srbiji i BIH, prilično osnažiti Atlanticov postojeći portfelj i učvrstiti ga na tržištima regije.  (Poslovni dnevnik)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here