Carlsberg Croatia objavila svoje sedmo Godišnje izvješće o zaštiti okoliša

29

predsjednik-uprave-carlsberga-croatia-thomas-kure-jakobsen-i-direktorica-komunikacija-nina-butic-ivankovic-ftdCarlsberg Croatia jedina je hrvatska pivovara koja objavljuje Godišnje izvješće o zaštiti okoliša, a na današnjoj je konferenciji za novinare predstavila svoja nastojanja na tome području za 2009. godinu.

U zgradi nove punionice boca Carlsberga Croatia danas je održana konferencija za novinare na kojoj je, po sedmi puta zaredom, predstavljeno Izvješće o zaštiti okoliša koprivničke pivovare. Podaci za 2009. godinu pokazuju trajnu kontrolu nad štetnim utjecajem na okoliš, izraženu kroz optimalno korištenje prirodnih resursa i energije potrebne za poslovanje. U odnosu na 2008. koprivnička je pivovara smanjila utrošak toplinske energije za 20  posto, što je rezultiralo smanjenjem  emisije ugljičnog dioksida za gotovo 50 posto. Uz manju potrošnju toplinske energije smanjena je i potrošnja vode, ali i količina otpada po hektolitru proizvedenog piva. Uspješnom upravljanju utjecajem na okoliš pridonijela su i trajna ulaganja u modernizaciju postrojenja. Tijekom  2009. u izgradnju nove linije za punjenje boca, izgradnju novog skladišnog prostora te instaliranje dodatnih pivskih tankova koprivnička pivovara uložila je 170 milijuna kuna.

Kao dio grupacije Carlsberg koja posluje prema principima održivog razvoja,  i Carlsberg Croatia svoje je poslovanje utemeljila na brizi za okoliš. Od 1997. godine, kada je u Koprivnici izgrađena najmodernija i ekološki najnaprednija pivovara u Hrvatskoj i regiji, kompanija suvremenu tehnologiju koristi kako bi minimalizirala štetan utjecaj svog poslovanja na okoliš. Tako je prilikom gradnje pivovare izgrađen moderan pročistač otpadnih voda, jedini u hrvatskoj pivarskoj industriji. Na tragu svoje strategije ekološke održivosti i poslovne izvrsnosti koprivnička je pivovara tijekom godina implementirala i niz ISO sustava, da bi 2009. postala jedina hrvatska pivovara s ISO certificiranim integriranim sustavom upravljanja.

Carlsberg Croatia jedinstvena je po tome što objavljuje i Godišnje izvješće o zaštiti okoliša, čime javnosti na transparentan način predstavlja svoje napore u području zaštite okoliša. Još jedan korak u ekološki održivom poslovanju koprivnička je pivovara učinila 2008. godine, kada je zajedno s partnerima pokrenula projekt „Zelena stipendija Carlsberga Croatia“ kroz koji se pomažu mladi znanstvenici koji se bave zaštitom okoliša. Tijekom 2009. Carlsberg Croatia pokrenula je i svoj Zeleni dan, obilježen sadnjom 20 stabala javora u Koprivnici, te uvela Pan Zeleni Taxi, tj. rikše kao alternativni gradski prijevoz u Koprivnici.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here