Hrvati ne očekuju skorije poboljšanje životnih uvjeta

39

Prema rezultatima ovogodišnjeg prvog vala istraživanja GfK Barometar, koje je provedeno u svibnju, hrvatska kućanstva ne očekuju poboljšanje životnih uvjeta u slijedećih godinu dana.

potrosnja-potrosaciKako je pokazalo navedeno istraživanje, tek oko 6 posto kućanstava ima nešto bolju financijsku situaciju nego prije godinu dana. Zatim, 38 posto kućanstava smatra da su ostali na istom. Za više od polovice kućanstava (56 posto) njihovo sadašnje financijsko stanje je lošije nego prije godinu dana.

U slijedećih godinu dana oko 19 posto kućanstava se nada da će im financijska situacija biti barem malo bolja. Oko 44 posto kućanstava procjenjuje da će im financijska situacija ostati približno ista, ali i dalje više od trećine ocjenjuje da će im biti lošije.

Ukupan broj kućanstava koja mogu barem nešto štedjeti kreće se u Hrvatskoj na oko 40 posto. Međutim, često se događa da su ta ista kućanstva opterećena i kreditima da bi zadovoljila razne dodatne / dugoročne potrebe u obitelji.

Oko četvrtine kućanstava iskazuju da će u 2010. godini morati izdvajati više novca za kupnju trajnih dobara. Kako tri četvrtine građana u Hrvatskoj očekuje da će kod nas kriza trajati još najmanje godinu dana to je razumljivo da će većina kućanstava (75 posto) trošiti na trajna dobra isto kao sada ili čak manje, poručuju iz GfK-a.

Usporedni prikaz o sadašnjem financijskom stanju kućanstava Hrvatske i nekoliko tranzicijskih zemalja / članica EU u usporedbi s onim od prije godinu dana pokazuje da dok Česi, Hrvati i Poljaci iskazuju najveću nadu u bolju financijsku situaciju u slijedećih godinu dana (približno petina ispitanih), rumunjska kućanstva u najvećoj mjeri procjenjuju da će im biti još lošije.

Cjelokupno istraživanje dostupno je klikom na sljedeći link.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here