Konzum s 10 benzinskih postaja kreće u naftni biznis

44

konzum-i-benzin-ftdIz Agrokora su potvrdili da su u fazi pripreme neophodne provedbene planske dokumentacije za izgradnju 10 benzinskih postaja, a neslužbeno se doznaje da bi realizacija projekta mogla početi do kraja godine

Trgovački lanac Konzum intenzivno je krenuo u razvoj plana gradnje benzinskih postaja pokraj svojih trgovačkih centara.

Iz Agrokora, u čijem je sastavu Konzum, potvrdili su za www.banka.hr da su u fazi pripreme neophodne provedbene planske dokumentacije za izgradnju 10 benzinskih postaja, a neslužbeno se doznaje da bi realizacija projekta mogla početi do kraja godine.

Navodno u Agrokoru o benzinskim postajama uz svoje prodavaonice razmišljaju dugi niz godina, no ovih dana su realizirani prvi konkretni koraci.

Početkom tjedna Glavna skupština društva donijela je odluku o dopuni djelatnosti te time omogućila Konzumu bavljenje trgovinom naftnim derivatima.

Poslovanje je nadopunjeno djelatnostima proizvodnje, transporta, trgovinom na veliko i malo, skladištenjem nafte i naftnih derivata te posredovanjem i zastupanjem na tom tržištu.

Trenutačno ne posjeduju skladišne kapacitete, a iz tvrtke nisu mogli potvrditi koga će odabrati kao opskrbljivača, niti da li će u biznis ući samostalno.

U Agrokoru ističu da im je cilj ponuditi kupcima praktičnu realizaciju nekoliko važnih usluga na jednom mjestu u skladu sa svjetskim maloprodajnim trendovima.

Prisjetimo li se kako su benzinske crpke bile najveći dobitnici prošlogodišnjeg uvedenog, pa ukinutog, Zakona o trgovini, kada se građani kao svojevrsna zamjena za šoping centre odlazili na benzinske, sada bi se mogla početi dešavati suprotna situacija.

Britanski supermarketi drže trećinu tržišta naftnih derivata
Trend otvaranje benzinskih postaja uz supermarkete je krenuo iz SAD-a i proširio se u Europu, a najčešće su to samoposlužne pumpe na kojima se plaća karticama i koje rade s vrlo malim maržama.

U Velikoj Britaniji supermarketi su počeli eksperimentirati s prodajom benzina sredinom sedamdesetih. U početku su prodavali samo brendirana goriva, Asda je prodavao Texaco ili Esso, a Tesco je prodavao Gulf, Texaco i BP.

Međutim, onda je J. Sainsbury, koji je tada bio najveći lanac supermarketa sa snažnim vlastitim brandom namirnica, odlučio prodavati vlastitu marku goriva, a isto je odlučio i puno manji Key Markets.

Trebalo je proći gotovo deset godina da Asda i Tesco počnu slijediti taj primjer, no pretekao ih je veliki trgovački lanac Safeway.

Peti po veličini supermarket Morrisons prodavao je Shell i Texaco sve do 2002. godine. Somerfield i Coop također su počeli prodavati vlastite marke goriva, a kasnije je čak i prestižan Waitrose uz neke svoje trgovine otvorio benzinske postaje.

Na taj su način britanski supermarketi preuzeli više od 15 posto udjela na tržištu goriva, iako su, za razliku od Francuza, rijetko kad naplaćivali puno jeftinije cijene od glavnih konkurenata, osim kada su nudili kupone.

Do 2006. supermarketi su zajednički upravljali s više od 1.150 benzinskih postaja što je predstavljalo više od trećine britanskog tržišta.

U svakom slučaju dokazano je da su benzinske uz supermarkete vrlo profitabilna djelatnost, a ostaje vidjeti koliki će “kolač” izboriti Konzum na domaćem tržištu naftnih derivata. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here