Najveći kineski centar otvara se na Žitnjaku

25

kineski-centar-ftdNa 16.700 četvornih metara bit će smješteno 90 trgovina, ali i ugostiteljski lokali.

Investitori iz Kine, tvrtka Kunlun d.o.o., u petak je s austrijskim Segroom potpisala višemilijunski ugovor o najmu zgrade na Žitnjaku, gdje će na 16.700 četvornih metara otvoriti trgovački centar s kineskom veleprodajom. U uređenje prostora, koji će vrata otvoriti početkom rujna, gdje je inače ranije bio smješten Bauhaus, uložit će oko milijun eura, a za godišnji najam izdvajat će 15 milijuna kuna.

Nadomak zelene tržnice
– Pregovarali smo nekoliko mjeseci i konačno smo potpisali ugovor s vlasnikom prostora – potvrdio je Lu Jianjing, direktor Kunluna. Ugovor je, objašnjava, sklopljen na 15 godina te će u centru biti smješteni lokali s veleprodajom odjeće, obuće, kožne galanterije, proizvođači pokućstva, jednako kao i kineski ugostiteljski objekti.

Vlasnik objekta nadomak zelene tržnice je austrijska tvrtka Segro d.o.o., koja će iznajmljivanjem prostora u sljedećih 15 godina zaraditi više od 200 mil. kuna, a tvrtka Kunlun trgovački centar d.o.o. kao potpisnica ugovora obvezala se uložiti najmanje milijun eura za uređenje prostora.

– Kineske tvrtke koje posluju u Jankomiru rade već četiri godine, no nemaju dobre uvjete za rad. Nema klime ni grijanja, tako da je ljeti jako vruće, a zimi hladno – objasnio je Jianjing i dodao da su potporu za projekt dobili i od kineskog veleposlanstva.

Na pitanje jesu li predstavnici Kunluna eventualno tražili kakvu asistenciju Grada pri izmještanju radnika s Jankomira, direktor trgovačkog centra je ustvrdio: – Ovo je čista privatna investicija i nismo stupali u kontakt s Gradom osim, naravno, za dobivanje potrebnih dozvola.

Domaća veleprodaja
Član pregovaračkog tima Siniša Zorman objasnio je da u centru na Žitnjaku neće poslovati samo kineske trgovine, nego i domaća veleprodaja.

– U 90 poslovnih prostora svoju priliku će tražiti i hrvatske tvrtke koje razumiju potencijal kineskog tržišta – kazao je Zorman, koji smatra da je to iznimno dobra prilika za domaće proizvođače da stupe u kontakt s najvećim tržištem na svijetu i pokušaju svoje proizvode plasirati i na Dalekom istoku.

Svečano otvorenje centra vlasnici planiraju za početak rujna. (vecernji.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here