Recesija smanjila potrošnju kave za 9,3 milijuna kuna

51

kava-589Na tržištu je lider Franck s brendovima Franck, Gloria i Victoria, slijede Nestle, Anamarija i Kraft

Smanjenju potrošnje proizvoda koji čine potrošačku košaricu pridonio je i pad potrošnje kave. Od travnja 2009. do ožujka 2010., prema istraživanju agencije ACNielsen, na maloprodajnom tržištu potrošeno je 11,4 tisuća tona kave (od toga 77 posto mljevena kava) u vrijednosti od 829 milijuna kuna. To je za 181 tonu, odnosno 9,34 milijuna kuna manje nego u prethodnih 12 mjeseci.

Manje instant-kave
Količinsko smanjenje bilo bi i veće bez velikog broja sniženja cijena i promotivnih akcija. Na ukupnom maloprodajnom tržištu vodeći proizvođač je Franck s brendovima Franck, Gloria i Victoria. Nakon što je u prvoj polovini prošle godine kupio splitsku tvrtku Tombia, koja je s brendom Gloria i strategijom niskih cijena zauzimala sve veći dio tržišta, Franck je dodatno učvrstio poziciju vodećeg proizvođača. Slijedi Nestle s Nescafeom, Anamarija s brendovima Anamarija i Santamarija, Kraft s Jacobsom, Dučkuć-prom s Arabescom, Droga Kolinska s Barcaffeom te privatne marke čiji udio u ukupno prodanoj količini iznosi 5 posto. “Ukupno tržište palo je za 1,6 posto na godišnjoj razini, s tim da su mješavine za capuccino i instant-kave zabilježili veći pad u odnosu na mljevenu kavu”, kaže Ivan Junaković iz agencije ACNielsen. Na tržištu mljevene kave, potrošači su i dalje najvjerniji Francku. Zatim slijedi Anamarija, Dučkić-prom i Droga Kolinska. Iako sve veći broj trgovačkih lanaca izbacuje svoje privatne marke, njihov udio u ukupnoj potrošnji na maloprodajnom tržištu mljevene kave iznosi tek 2 posto.

Franja, jedan od manjih proizvođača, uspjela je zadržati uvjete i pozicije u osam trgovačkih lanaca, za Poslovni dnevnik izjavila je zamjenica direktora Mirjana Jakšić. Dodaje da su za Za HoReCa kanal proizveli novu, tzv. recesijsku kavu Francescca za koju su se odrekli dobiti. “Cilj nam je proširiti brend ‘coffe2go’ na što veći broj pozicija i zadržati postojeće kupce u HoReCa kanalu, jer smo jedini u Hrvatskoj”, kaže Mirjana Jakšić. S druge strane, osječki Flatscher, koji je procvat doživio s razvojem trgovačkog lanca Alastor, bilježi stalni pad prodaje. Krešimir Flačer, direktor i vlasnik, već nekoliko godina bezuspješno pokušava prodati tvrtku. Franck drži vodeću poziciju i na tržištu mješavina za capuccino. Slijede Nestle, Anamarija, Kraft, Promigo te privatne marke s udjelom od 10 posto. Sve veći broj proizvođača osim vlastitog brenda proizvodi i za privatne marke trgovačkih lanaca.

Trgovačke marke
Franck proizvodi capuccino za Konzumov K Plus. Na tržištu instant kave vodeći je i dalje Nestle. Za petama mu je Kraft a zatim slijede Franck i Anamarija. Privatne marke zauzimaju 21 posto tržišta instant kave. (Poslovni dnevnik)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here