Hrvatske tvrtke zadovoljne nastupom na sajmu u Kini

46

kina-ningbo-ftdSlijedom uspješnog nedavnog prvog nastupa hrvatskih tvrtki na sajmu robe široke potrošnje u kineskom gradu Ningbou, suorganizator tog nastupa Agencija za promicanje izvoza i ulaganja (APIU) razmotrit će poziv kineske strane da se u tom gradu otvori hrvatsko gospodarsko predstavništvo, najavio je na današnjoj konferenciji za novinare ravnatelj APIU-a Sandi Ljubunčić.

To bi bila svojevrsna prezentacijska kuća hrvatskih proizvoda, za koje su Kinezi na sajmu pokazali veliko zanimanje, i za što do 2102. nude gotovo besplatno izložbeni i skladišni prostor, dodao je Ljubunčić na konferenciji na kojoj su sudjelovali predstavnici tvrtki izlagača na sajmu u Ningbou.

Na tom sajmu, održanom od 8. do 11. lipnja, Hrvatsku je predstavilo ukupno 45 tvrtki (izravno nastupom na štandovima 21 te još neizravno putem predstavnika 24), što je ujedno i najveći dosadašnji izlaz hrvatskih gospodarstvenika na nekom sajmu u dalekim zemljama odnosno brzorastućim tržištima. U ta je tržišta APIU uvrstio Brazil, Indiju, Kinu i Rusiju, i po riječima Ljubunčića, nastavit će se istraživati mogućnosti nastupa i promocije hrvatskih tvrtki u svim tim zemljama.

Za grad Ningbo i pokrajinu u kojoj se nalazi na konferenciji se čulo da su u razvoju i puno manje zasićeni nego primjerice Šangaj i Peking, te su kao takvi pogodniji za hrvatske i druge europske proizvode, kojima su Kinezi jako skloni. Osim APIU-a nastup hrvatskih tvrtki na tom sajmu pomogli su i Hrvatska gospodarska komora te Ministarstvo gospodarstva, i to s za sada još ugrubo procijenjenih 330 tisuća kuna, a velika pomoć došla je i od Kineza koji su dali besplatne štandove na sajmu.

Predstavnici tvrtki izlagača, među kojima iz Nemec Arta, Aquarius Grupe, Apipharma, Telluris-Medin, Antaris i Badel 1862, zahvalni su na potpori za taj nastupe, te, kako su kazali, žele to ponoviti jer u Kinu nije dovoljno otići jednom. Uspostavili su si brojne nove poslovne kontakte, svi se nadaju i poslovima, a jedina među njima koja već dvije godine posluje u Kini, tvrtka Badel 1862, vjeruje u svoj daljnji prodor na tom tržištu. (H)

1 COMMENT

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here