Usporio rast prometa u japanskoj maloprodaji

17

japan-ftdPromet u japanskoj maloprodaji u svibnju je porastao peti uzastopni mjesec, iako je osobna potrošnja izgubila zamah zbog završetka programa vladinih poticaja gospodarstvu.

Promet u maloprodaji u svibnju je uvećan za 2,8 posto u odnosu na isti mjesec godine ranije, što je najniža stopa rasta od siječnja, objavila je u ponedjeljak japanska vlada. Najnovije brojke ukazuju na značajno usporavanje, s obzirom da je u prethodna dva mjeseca mjesečni rast prometa iznosio gotovo 5 posto. U odnosu na prethodni mjesec promet u maloprodaji u svibnju je pak smanjen za 2 posto, ako se uzmu u obzir sezonska kolebanja, što je prvi pad na mjesečnoj razini u proteklih pet mjeseci.

Iznimno slaba bila je prodaja automobila i opreme za kućanstva, odražavajući slabljenje učinaka poticaja potrošačima za kupnju automobila i energetski štedljivih kućanskih uređaja. Unatoč takvim podacima ekonomisti očekuju da će potrošnja Japanaca ostati čvrsta u nadolazećim mjesecima u okolnostima jačanja gospodarskih aktivnosti. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here