Utjecaj krize na kupovne navike Slovenaca

65

akcija-potrosaciNaši prvi susjedi, građani Slovenije s boljim standardom od našeg, također mijenjaju svoje navike u kupovanju proizvoda svakodnevne potrošnje. Osnovne značajke su kupovanje jeftinijih proizvoda i odlazak u diskonte. Kriza i pad kupovne moći  donijela  im je veći  oprez kod kupovanja i pesimističnija očekivanja.

GfK Slovenija provodi već nekoliko godina istraživanje „Shopping Monitor“ koji daje niz korisnih podataka o sektoru maloprodaje. Promatra li se rezultate za zadnje dvije do tri godine dolazi se do spoznaje da su dva najbitnija kanala suvremenog snabdijevanja  –  supermarketi (oko 50% građana ih koristi) i hipermarketi (oko 20% potrošača kupuje u njima). Treće mjesto drže manje samoposluge (oko 18%) a slijede diskonti ( s oko 13% kupaca).

U kriznom razdoblju, zadnje dvije godine,  kupovine u supermarketima porasle su s 42 na 49 posto, dok su kupovine u hipermarketima pale s 29 posto na nešto ispod 20 posto. Kupovine u manjim samoposlugama su također nešto malo smanjene, ali došlo je do značajnog rasta kupnji u diskontima  (Hofer, Lidl, Eurospin, Hura) i to od 3,5 posto u 2007. godini na gotovo 13 posto kupaca u 2009.

Kupci pogođeni krizom ne smanjuju bitno kupljene količine ali reagiraju promjenom u ponašanju tako što sve više vode brigu o „vrijednosti za novac“ pa kupuju kod diskontera ili koriste sve širu ponudu trgovačkih marki.

Krizna promjena u ponašanju vidljiva je i kroz učestalost odlaska u kupovinu. Nabavke se realiziraju rjeđe, jer to znači i rjeđe trošenje goriva za vozila kojima idu u kupnju. Odlazak u svakodnevnu kupnju smanjio se od oko 17 posto (2007.) na približno 8 posto (2009.).  Pao je i udio onih koji u kupnju odlaze 4 do 5 puta tjedno (2008=27%; 2009=18%). Na drugoj strani,  porastao je udio kupaca koji se snabdijevaju 2 do 3 puta tjedno (2008=36% a 2009=44%) ili samo jednom tjedno (2007=15%;2008=20% te 2009.=25%). Na taj način potrošači smatraju da imaju bolju kontrolu odluka o kupnji i ukupno potroše manje.

Jasno proizlazi da se danas  potrošači u Sloveniji ponašaju racionalnije i vode veću brigu o svojim stvarnim potrebama. Zbog krize, ili ne,  ali promjene ponašanja su vidljive i imat će utjecaja na buduće trendove.

O istraživanju : prikazani podaci rezultat su istraživanja  „ShoppingMonitorSlovenia“ /2010  – izvod iz GfK CEEMEA up[2]date / Retail trends /June 2010.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here