Atlantic Grupa će zadržati brendove Droge Kolinske

10

droga-kolinska-ftdPredsjednik Atlantic Grupe Emil Tedeschi potvrdio je u četvrtak na konferenciji za novinare u Portorožu da je u srijedu navečer potpisan ugovor po kojemu Atlantic Grupa od Istrabenz holdinga kupuje najveću slovensku prehrambenu kompaniju Droga Kolinsku istaknuvši da je ta kupnja obavljena transparentno te da novi vlasnik neće zatvoriti nijednu tvornicu Droge Kolinske u Sloveniji nego će naprotiv u njih investirati.

Atlantic Grupa će, po riječima Tedeschija, u gotovini Istrabenz holdingu platiti 382 milijuna eura umanjeno za neto dug slovenske kompanije koji se sada procjenjuje na oko 140 milijuna eura, a transakcija će se obaviti najkasnije početkom studenog ove godine. Tedeschi je na konferenciji za novinare nastupio zajedno s direktorom Istrabenz Holdinga Tomažom Berločnikom te predsjednikom uprave Droge Kolinske Slobodanom Vučičevićem, pri čemu je posebno istaknuo da je posao sklapanja ugovora bio sasvim transparentan ukazujući na velike mogućnosti sinergijskog djelovanja kompanija čije se djelatnosti ne preklapaju.

Naveo je da se danas već sastao s predstavnicima vijeća zaposlenih u Droga Kolinskoj, te im zajamčio da će Droga Kolinska i nakon što je preuzme Atlantic Grupa zadržati brendove koje sada proizvodi, da će njene tvornice u Sloveniji i dalje raditi, da će i novi vlasnik Droga Kolinske razvijati i investirati u osnovnu djelatnost te da neće biti preseljenja proizvodnih kapaciteta izvan Slovenije.

Na pitanja novinara o budućem razvoju njegove grupacije i njenoj dioničkoj strukturi, Tedeschi je najavio skoru dokapitalizaciju u iznosu od oko 80 milijuna eura u kojoj će, po njegovim riječima, sudjelovati Njemačka državna razvojna banka (DEB) te Europska banka za obnovu i razvoj (EBRD), ali je pojasnio da će u dokapitalizaciji i sam sudjelovati i da se nakon dokapitalizacije njegov vlasnički udjel u Atlantic grupi neće smanjiti na manje od 50 posto. Što se tiče sklopljenog ugovora s Istrabenz holdingom, Tedeschi je rekao da su neopravdane sumnje da se neće realizirati budući da su za njega dana prvoklasna jamstva, a sredstva osigurana od vlastitog kapitala, banaka i sredstava dokapitalizacije.

Na pitanje novinara kako vidi razvoj Droga Kolinske u idućih pet godina i hoće li ona biti jak konkurent Podravci, Tedeschi je odgovorio da se Atlantic Grupa ne mora nikome dokazivati s obzirom na ono što je već postigla.Po njegovim riječima, u sljedećih pet do sedam godina očekuje se da će Atlantic Grupa premašiti ukupan godišnji konsolidirani prihod od jedne milijarde eura. Istaknuo je da akvizicijom Droge Kolinske nastaje regionalno i šire jaka tvrtka sa četiri i pol tisuće zaposlenih i 15 tvornica u 12 zemalja s godišnjim prihodom od 625 milijuna eura.

Tedeschi je naglasio da kompanija i dalje radi na svojoj strategiji širenja u regiji i šire, te namjerava dalje investirati, osobito u BiH, Srbiji i Makedoniji.Direktor Istrabenz holdinga Tomaž Berločnik izjavio je da je Atlantic Grupa, kako bi posvjedočila o ozbiljnosti transakcije, u Londonu u jedan fond uplatila 20 milijuna eura, što je uz pružena bankarska jamstva dokaz da će posao kupnje Droge Kolinske biti realiziran. Direktor Droge Kolinske Slobodan Vučičević smatra da su brendovi te tvrtke, koji su njen najvredniji dio, došli u prave ruke kad je donesena odluka da se kompanija proda Atlantic Grupi. Izrazio je uvjerenje da je s Atlantic Grupom osiguran razvoj i napredak Droge Kolinske u regiji i šire. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here