Darko Šket: Ima budućnosti za Pevec

60

Pola godine nakon pokretanja stečajnog postupka nad društvima Pevec o ponovnom nastupu na tržištu i postignutim rezultatima razgovaramo s Darkom Šketom, stečajnim upraviteljem Peveca Zagreb i Bjelovar

Svi znamo kako je došlo do stečaja Peveca, recite što se promijenilo od vašeg dolaska na mjesto stečajnog upravitelja?
Nakon otvaranja stečajnih postupaka otkazani su ugovori o radu za sve zaposlene koji ih je tada bilo 1144 i prioritet je bio vratiti ljude na svoja radna mjesta. Zadužen sam za društva Pevec Zagreb i Pevec Bjelovar koja obuhvaćaju trgovačku djelatnost . Naime tvrtka Pevec je imala desetak društava koja su pokrivala djelatnosti transporta, ugostiteljstva, proizvodnje itd. Što se tiče trgovačke djelatnosti bilo je bitno vratiti povjerenje dobavljača kako bi opet napunili police jer zatečeno stanje zaliha nije omogućavalo normalan početak poslovanja. Danas su stvari dovedene u red, sve obaveze uredno se podmiruju i trenutno imamo potpisan ugovor s 150 dobavljača te nam se svaki dan javljaju novi potencijalni partneri.

Koliko centara ste do sad uspjeli staviti u pogon i koliko ih još namjeravate ponovo otvoriti?
Do sad smo od nekadašnjih 13 ukupno otvorili 10 centra i to u Bjelovaru, Rijeci, Puli, Koprivnici, Zagrebu, Kutini, Osijeku, Varaždinu i dva u Zadru,
Od bivših centara u vlasništvu jedino još Slavonski Brod nije otvoren dok upravo ovih dana potpisujemo novi u ugovor o zakupu za centar Žitnjak u Zagrebu koji se nadamo otvoriti početkom rujna.

Koliko je ljudi ostalo bez posla a koliko ste ih uspjeli zadržati?
Od svojevremeno 1144 zaposlenih, od kojih je kod otvaranja stečajnog postupka njih oko 150 bilo na dugotrajnom bolovanju, danas ih je u radnom odnosu oko 700 što smatramo najvećim uspjehom, a ako se poslovanje proširi naravno da ćemo zapošljavati i dalje.

Možemo li reći da su se kupci vratili u Pevec?
Apsolutno! U svim gradovima gdje smo ponovo otvorili centre opća percepcija je bila da se jedva čekalo da se Pevec vrati. Nakon zatvaranja Peveca naravno da su naši konkurenti iskoristili svoju priliku, no vrlo brzo nakon otvaranja naši kupci su se vratili zbog specifičnog i širokog asortimana koji pružamo i koji je prilagođen određenoj kupovnoj moći. Pritom ne mislim lošije kvalitete što je možda bila svojevremena percepcija, jer danas nudimo apsolutno sve razine cijena i kvalitete.

Kako ste zadovoljni do sad ostvarenim prometom?
Trend rasta prometa je zadovoljavajuć i ide prema tome da se do kraja godine vrati na razinu 50% nekadašnjeg prometa, što znači da bi trebali sveukupno postići oko 50 milijuna kuna prometa mjesečno što bi nam dalo garanciju za redovan nastavak poslovanja i otplatu duga bankama koje ne žele pretvoriti svoja potraživanja u vlasnički udio u društvu.

Namjeravate li prodavati ili iznajmiti određene prodajne centre? Postoji li interes za njih?
Bilo je zainteresiranih za pojedine lokacije međutim skupština vjerovnika je odlučila da do daljnjeg prodaja centara nije u interesu društva. Što se tiče najma, postoji mogućnost da austrijski prodavač i proizvođač namještaja LUTZ uđe u jedan dio najma prostora pojedinih centara što bi bilo kompatibilno s onim što mi nudimo.

U kojem su statusu Pevec centri u Srbiji, Makedoniji i Bosni i Hercegovini?
Izuzev centra u Makedoniji koji je u zakupu i koji uredno posluje, centri u Beogradu i Banja Luci su u stečaju i slijedi njihova skora prodaja od koje teško da će Pevec imati ikakvu korist jer njihova vrijednost jedva da pokriva hipoteku banke nad njima.

Postoji li mogućnost da se Pevec proda u cijelosti?
Svakako da postoji, no ponavljam ona trenutno ne ide u prilog vjerovnika jer današnja dugovanja znatno premašuju vrijednost nekretnina i opreme Peveca tako da bi se u tom slučaju eventualno banke mogle naplatiti dok bi dobavljači ostali zakinuti.

Unazad nekoliko godina Pevec centri osim alata, opreme za vrt, tehnike i sl. znatno su proširili svoju ponudu robe široke potrošnje posebice prehrane. Namjeravate li i dalje razvijati poslovanje u tom smjeru ili ćete se orijentirati na “core“ biznis”?
To pitanje stavljeno je u prvi plan odmah nakon pokretanja stečajnog postupka kada smo odlučili izuzeti određene programe i vratiti se korijenima takoreći. Prehranom svakako da ne možemo konkurirati etabliranim trgovačkim lancima pa smo uz namještaj, tekstil i lovačku opremu odlučili obustaviti tih nekoliko programa i usredotočiti se na ono što pružamo najbolje.

Smiješi li se svijetla budućnost za Pevec?
Budućnost je već tu. Vratili smo povjerenje dobavljača i vjernost potrošača. Radnici su na svojim radnim mjestima i sad treba raditi za bolje sutra.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here