Maslinovo ulje trostruko skuplje nego u EU

60

maslinovo-ulje-midiLitra maslinovog ulja u Italiji košta 37 kuna, a ovdje pola litre ulja iste marke od 42 do 48 kuna, kaže ogorčena čitateljica Novog lista

»Kako je moguće da u Italiji litru njihovog maslinovog ulja »Bertolli« kupujem za 37 kuna, a u hrvatskim trgovinama pola litre tog istog ulja platiti moram dvadesetak posto više, odnosno od 42 do čak 48 kuna?!«, ogorčena nam se javila čitateljica iz Rijeke koja, kaže, redovitu »špežu« obavlja u Italiji budući da su cijene nekih proizvoda koje redovito tamo kupuje i daleko niže nego u Hrvatskoj, piše u petak Novi list.

Istina, jer dok litra ekstra djevičanskog »Bertollija« u Italiji košta od pet do 5,30 eura, često i po 3,50 do četiri eura na akciji, u hrvatskim trgovačkim lancima, prvenstveno zbog astronomskih marži, to ulje košta dva i pol puta više! Za ilustraciju, pola litre ovog ulja i u Velikoj Britaniji stoji manje od 30 kuna, odnosno 30-tak posto manje negoli u Hrvatskoj.

Nabava po dva eura

Kako se može čuti od domaćih maslinara, litra takvog ulja na granici ne bi smjela koštati više od dva eura, odnosno 14,5 kuna.

Kad se na to doda carina na maslinovo ulje od najviše 36 posto, te PDV, cijena litre penje se na nešto više od 24 kune, no kako litra u Hrvatskoj košta i 90 kuna, znači da ostatak od nevjerojatnih 66 kuna čine trgovačke marže!

Prema riječima Lade Karninčić iz trogirske maslinarske tvrtke »Trenton«, marža koju trgovci obično stavljaju na maslinovo ulje iznosi oko 45 posto, što, zajedno s previsokim PDV-om, cijenu maslinovog ulja u hrvatskim trgovinama udvostručuje u odnosu na cijenu u, primjerice, talijanskim ili španjolskim dućanima.

Kada je u pitanju uvozno ulje iz naše priče, izgleda da bi u konkretnom slučaju marža dosezala i nevjerojatnih 300 posto!

Kako pojašnjava Stipan Bilić, nekadašnji predsjednik Udruge poslodavaca u poljoprivrednoj i prehrambenoj industriji, carine na maslinovo ulje uvedene su 90-tih godina, kako bi se zaštitilo domaće proizvođače, ali efekta još uvijek nema, budući da domaća proizvodnja ulja još uvijek ne zadovoljava niti domaće potrebe.

Naši proizvođači formiraju cijenu svog proizvoda gledajući cijene uvoznih proizvoda, zbog čega, na kraju, Hrvatska općenito i ima skuplju hranu za deset do 20 posto u odnosu na prosjek Europe. »Ubija« nas, dakako, i previsoki PDV.

Mala potrošnja

Trgovačke marže su, dakako, posebno, i najproblematičnije pitanje, jer što je manji trgovački obrtaj, veća je i marža.

Kako Hrvatska troši tek dvije litre maslinovog ulja po glavi stanovnika godišnje, trgovci i na ulje stavljaju tako visoke marže, za razliku od Španjolske, u kojoj se troši deset puta više maslinovog ulja, pa se marže kreću oko pet, do deset posto.

Osim toga, jednako kao i u Italiji, i PDV od osam posto daleko je manji od hrvatskog, plus veće subvencije koje za svoj proizvod proizvođači vani dobiju. (Novi list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here