NLB mora prodati Mercator i Pivovarnu Laško

16

mercator-osijek-ftdAko banka ne uspije prodati dioničke udjele u ovim trvtkama do kraja godine, naći će se u velikim gubicima, piše slovenski Dnevnik

Uprava Nove ljubljanske banke, koju vodi Božo Jašovič, do kraja godine želi prodati 10-postotni vlasnički udjel koji banka ima u trgovačkom lancu Mercator. Riječ je o dionicama koje je banka lani zaplijenila Infond Holdingu, koji je tada bio u vlasništvu Boška Šrota. U banci razmišljaju i o prodaji 20 postotnog udjela u Pivovarni Laško, piše slovenski list Dnevnik. Ako banka ne uspije prodati dionice do kraja godine, naći će se u velikim problemima zbog financijskih gubitaka koje će im donijeti spomenuti vlasnički udjeli.

Banka je dionice Mercatora stekla po cijeni od 156 eura, računajući troškove, a u petak je dionica na Ljubljanskoj burzi vrijedila 153,71 euro. Gubitak iznosi oko 930 tisuća eura. NLB je pod pritiskom zbog nedovoljnog kapitala, a kraj godine mogao bi donijeti nove gubitke koje će banka morati otpisati od moguće dobiti, odnosno morat će ih pripisati ostvarenom gubitku.

To si NLB ne može priuštiti, tim više što se još uvijek čeka politička odluka o dokapitalizaciji banke. Predsjednik uprave NLB-a Božo Jašovič rekao je da će test na stres koji se provodi u Europskoj uniji pokazati da je NLB među najlošijim europskim bankama po adekvatnosti kapitala.

Izvori bliski NLB-u potvrđuju da banka želi prodati udjel u Mercatoru, ili sama ili u konzorciju s drugim bankama koje su suočene sa sličnim teškoćama, odnosno zajedno s grupom Laško koja drži 23,3 posto dionica Mercatora.

NLB želi prodati i svoj udjel u Laškom, koji je također stečen na temelju duga Infond Holdinga. Na skoroj skupštini društva odlučivat će se o reorganizaciji Grupe u koncern u kojem bi uz Pivovarnu Lašku bili još pivovara Union, Fructal i Radenska. U NLB-u bi reorganizaciju najradije prepustili novom vlasniku, jer smatraju da to nije zadatak banke, koja se istovremeno javlja kao vlasnik i kao vjerovnik Grupe Laško.

Grupa Laško prošlu je godinu završila s gubitkom od 165 milijuna eura. Kako bi pokrilo gubitak, Laško je za 9,3 milijuna eura prodalo 79,24-postotni udjel u kćerinskoj tvrtki Delo. Prodaju tvrtke Elan iz Morske Sobote još nije odobrio ured za zaštitu tržišnog natjecanja niti ministarstvo kulture, no jasno je da je riječ o iznosu koji ne može spasiti Laško. Banke bi radije da Laško proda 23,3 postotoni udjel u Mercatoru, no Uprava Laškog odbija takve ideje.

“Čekanje u nadi da će cijene dionica porasti je špekulativna strategija koju si mogu priuštiti samo oni koji imaju dovoljno kapitala. Realnost je drugačija, kapitala nedostaje, kao i ulaganja koja bi se mogla unovčiti. Banke će morati preuzeti aktivnu ulogu u poslovnom i financijskom restrukturiranju komintenata i osigurati si izlaz iz mogućeg vlasničkog ulaganja“, smatra Jahovič.

Analitičari smatraju da je malo vjerojatno da će NLB prodati svoje udjele do kraja godine. Ako proda manjinske udjele, teško da će postići dobru cijenu, a ako bude prodavala udjele zajedno s drugim bankama, proces bi se  mogao otegnuti zbog due diligencea. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here