Pad prometa od trgovine na malo u svibnju usporio na 3,7%

21

kolica-ftd-maloprodaja-trgovinaPromet od trgovine na malo u Hrvatskoj je u svibnju ove u odnosu na svibanj prošle godine nominalno bio manji za 3,5 posto, a realno je smanjen za 3,7 posto, prvi su podaci koje je danas objavio Državni zavod za statistiku.

Time je i u svibnju nastavljen negativan trend u trgovini na malo koji traje već dvadeset mjeseci, ali je pad prometa znatno usporen.

Tako je promet od trgovine na malo u Hrvatskoj u travnju na godišnjoj razini zabilježio realni pad za 8 posto, u ožujku ove u odnosu na ožujak prošle godine realni pad maloprodaje bio je 2,8 posto, dok je u veljači realno smanjen za 7,3 posto, a u siječnju za 9,3 posto.

Državni zavod za statistiku je s početkom ove godine započeo s novom koncepcijom publiciranja podatka o maloprodaji radi postizanja potpune usklađenosti s regulativom Eurostata i dostave mjesečnih pokazatelja o kretanju prometa u trgovini na malo prema predviđenim rokovima (jedan mjesec nakon isteka promatranog mjeseca).

Tako se i prvi rezultati prometa u trgovina na malo objavljuju ranije nego inače.

Zbog kratkog roka i mogućnosti naknadnih korekcija podataka, DZS će za dva tjedna objaviti revidirane i detaljne pokazatelje u svom redovnom priopćenju.

U slučaju značajnijih metodoloških promjena ili korekcija podataka, DZS će prema potrebi revidirati podatke i za prethodna razdoblja.

Iz indeksa nisu uklonjeni sezonski i kalendarski utjecaji, napominju statističari.(H)

1 COMMENT

  1. WOW! uno se ausenta un rato y queda la caga! jajaja thomas, yo tampoco soporto a franzani me da alergia!!!a mi lo que me llama la atencion es que lo encuentren tan gracioso, yo no creo que tenga una labia chistosa, todo lo contrario, creo que se esfuerza mucho en parecer gracioso, quizas es por el tipo de humor que tengo, pero como critico de cine no se como sera, no leo sus criticas y no es algo personal, sino que no tengo la costumbre de leer criticas de cine 0 0

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here