RBA: Oporavak maloprodaje tek u drugom dijelu 2010.

6

maloprodaja-trgovina-potrosaci-ftdPrema posljednjim podacima DZS-a promet u trgovini na malo u svibnju je zabilježio pad od 3,7 posto realno

Prema posljednjim podacima Državnog zavoda za statistiku promet u trgovini na malo u svibnju je zabilježio pad od 3,7 posto realno, odnosno 3,5 posto nominalno u odnosu na isti mjesec prošle godine, pišu analitičari Raiffeisen Consultinga u novim RBA istraživanjima.

Nakon što je u travnju relativno visokim padom iznenadila tržište, u svibnju je pad u maloprodaji bio nešto manji od očekivanja, navode iz RBA.

Na nešto slabiji pad zasigurno je utjecalo i bazno razdoblje s obzirom da je lani u svibnju promet u trgovini na malo zabilježio godišnju stopu pada od 19,3 posto.

Međutim, trgovina na malo koja je zbog visoke elastičnosti na recesijska kretanja jedan od najjače pogođenih sektora, pod izravnim je utjecajem nepovoljnih kretanja na tržistu rada i posebno visoke razine potrošackog pesimizma.

Zato ne čudi, kažu RBA analitičari, da je stopa realnog godišnjeg rasta od listopada 2008., dakle 20 mjeseci, konstantno negativna.

Iako podaci za pojedine djelatnosti jos uvijek nisu dostupni, analitičari očekuju da je padu najviše doprinio pad prodaje trajnih potrošnih dobara, poput motornih vozila, bijele tehnike i namještaja, dok su vjerojatno negativna kretanja najmanje izražena kod prodaje prehrambenih proizvoda i bezalkoholnih pića.

Godišnji pad maloprodaje 2 posto
U mjesecima koji slijede, oporavak maloprodaje još uvijek nije izgledan s obzirom na još uvijek prisutne nesigurnosti na tržistu rada u pogledu zadržavanja postojećih radnih mjesta.

Nadalje, potrošači su svoje potrošačke navike prilagodili neizvjesnosti ostvarivanja dohotka pa odgađaju kupnju svih onih dobara koja im nisu neophodna.

Tako i u sljedećim mjesecima može se očekivati nastavak ”racionalne” potrošnje. Tek u drugoj polovini godine analitičari očekuju blage pozitivne pomake.

Naime, uspješna turistička sezona zasigurno bi djelovala na oporavak maloprodaje, dok bi ukidanje niže stope posebnog poreza na plaće i ostala primanja moglo imati pozitivan psihološki učinak na potrošnju, navodi se u analizi.

Medutim, koliko bi ukidanje takozvanog ”kriznog poreza” moglo potaknuti potrošački optimizam, najava povišenja administrativno utvrđenih cijena (prije svega najava rasta cijena električne energije) mogla bi imati upravo suprotan učinak.

Stabilizacijske mjere ekonomske politike, budu li se provele, potaknut će oporavak cjelokupnog gospodarstva pa tako i maloprodaje.

Međutim, njihov utjecaj se očekuje s određenim vremenskim odmakom tako da je kratkoročno bez oporavka na tržistu rada teško očekivati značajniji oporavak trgovine na malo. Za cijelu ovu godinu analitičari očekuju da će pad u maloprodaji premašiti 2 posto. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here