Srbija: Poražavajući rezultati kontrole hrane

8

Vijest da su veterinarski inspektori zabranili prodaju gotovo 40 tona svježeg mesa, mlijeka, mliječnih proizvoda i ribe i više od 15.000 komada jaja upozorenje je potrošačima da budu više nego obazrivi u kupovini, piše beogradska Politika.

trgovina-srbija-midiJoš je alarmantnije da je većina ovih proizvoda povučena zbog isteklog roka trajanja.

Iz organizacija za zaštitu kupaca poručuju da ih to nimalo ne čudi jer se, zbog pada kupovne moći, hrana sada duže zadržava na policama.

I dok se čeka sudski epilog opsežne kontrole kvalitete hrane u mesnicama, ribarnicama, slastičarnama, veleprodajnim objektima, marketima i skladištima u svih 17 beogradskih općina, kupcima preostaje da ozbiljno povedu računa o artiklima koje stavljaju u košaricu. Naročito kada temperatura prijeđe trideseti podjeljak.

Osim Veterinarske koja provjerava hranu životinjskog podrijetla, i Poljoprivredna inspekcija se nedavno bavila kontroliranjem rokova trajanja prehrane biljnog podrijetla. I ovi rezultati su poražavajući. U gotovo svakoj šestoj kontroliranoj prodavaonici u Srbiji inspektori Ministarstva poljoprivrede pronašli su barem jedan prehrambeni proizvod čiji je rok istekao.

„Može se reći da su donekle sigurniji veliki trgovci, jer osim što ih mi kontroliramo oni imaju i vlastite sustave vođenja evidencije. A i obrt robe je brži kod njih“, kaže inspektorica Gordana Mijatov.

„Dugotrajni proizvodi, poput juha u vrećicama i čajeva najčešće probijaju rokove trajanja i ostaju na policama. Dok svi obavezno pogledaju do kada su upotrebljive lako kvarljive namirnice poput mlijeka i jaja, i obavezno pročitaju deklaraciju, malo tko se informira o roku trajanja drugih namirnica“, objašnjava Mijatov.

Ovi rokovi vrijede samo ukoliko se proizvodi skladište na odgovarajući način i ne izlažu se izravno sunčevoj svjetlosti i vlazi. I ambalaža utječe na trajnost proizvoda, pa iako je vino što starije to bolje, ukoliko se pakira u plastiku neće biti tako.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here