Trgovačko poduzeće Krković – Mali trgovac s velikim idejama

76

krkovic-ftdTvrtka Krković osnovana je 1993. godine s maloprodajom robe široke potrošnje kao glavnom djelatnosti. Prva trgovina otvorena je u Zaprešiću, gdje se ujedno nalazi i sjedište tvrtke. Danas imaju ukupno sedam trgovina, od kojih su tri u Zaprešiću, a četiri u Zagrebu.

Od 2005. godine imaju sklopljen ugovor s Velproom i partnerstvo u sklopu projekta Plus Marketi. Također, sklopili su ugovor i s Fondom za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pa u svojim trgovinama otkupljuju povratnu ambalažu. Prije tri mjeseca pokrenuta je i internet trgovina Krković koja se zasad pokazala vrlo uspješna.
Iako se tvrtka Krković u početku bavila veleprodajom, zbog dolaska velikih centara odlučili su se preorijentirati na maloprodaju. To se pokazalo kao odlična poslovna odluka jer im posao, unatoč sveprisutnoj krizi, ide i više nego dobro. “Malo po malo smo se širili i baš smo prije mjesec dana uzeli u najam jednu trgovinu. Vizija nam je razviti deset uspješnih trgovina i onda ćemo stati. Ponosan sam što smo uspjeli opstati na izuzetno turbulentnom tržištu sve ove godine unatoč jakoj konkurenciji”, ističe Vlado Bilić, vlasnik tvrtke Krković.
Sve trgovine Krković su veličine do 40 kvadrata. Kako objašnjava vlasnik Bilić, iskustvo im je pokazalo da je to za njih odgovarajuća veličina. “Veće kvadrature zahtijevaju veće troškove, veći broj zaposlenika, a promet je neznatno veći. Trenutno imamo veći promet nego neke trgovine od 100 kvadrata, a oni imaju daleko veće troškove”.

Prednost male trgovine

Kao glavnu prednost male trgovine Bilić ističe ljubaznost osoblja i popunjenost dućana robom koju njihovi lojalni kupci koriste. “Svojim kupcima nastojimo ispuniti sve želje i potrebe i maksimalno im izaći u susret. Cijenama teže konkuriramo velikim centrima, ali zahvaljujući Velprou i partnerstvu s Plus marketom sve više im se približavamo”, kaže Bilić. Nažalost, kao veliki problem u trgovinama Krković ističu pronalaženje kvalitetnih trgovaca na tržištu rada. Zato svojim zaposlenicima nastoje ponuditi što bolje uvjete rada i veće plaće nego u velikim centrima, jer su svjesni da je to jedini način da zadrže kvalitetan kadar.

Veliki trgovački centri, kriza, država

U velikim centrima koriste se raznim marketinškim trikovima kako bi kupce privukli na kupnju, pa nerijetko kupuju i ono što im ne treba. U malu trgovinu dolaze ciljano i kupuju samo ono što im zaista treba. Krkovićevi kupci su ljudi iz susjedstva, koji u njihovim trgovinama obavljaju svakodnevne manje kupovine.
Bilić malu trgovinu trenutno uspoređuje s većim tobaccom, jer su najprodavaniji artikli cigarete, novine, alkohol i bonovi. To su proizvodi na kojima je najmanja marža pa je ujedno i najmanja zarada. Najlošije se prodaju sredstva za čišćenje i kemija jer se kupci takvom robom opskrbljuju uglavnom na mjesečnoj bazi u velikim trgovačkim centrima.
Kao i većina malih trgovaca, i tvrtka Krković je osjetila krizu koja se odrazila na promet oko 20 – 30 posto. Upravo iz tog razloga u svim trgovinama su morali reducirati broj zaposlenih, pa je tako sada u svima zaposleno po dvoje radnika. “Radnicima koji su ostali povećali smo plaće, ali nažalost zato moraju i više raditi. Prva polovica 2010. godine bila je dosta teška, ali sada već osjećamo lagani pomak na bolje”, kaže Bilić.
Na neki način ova kriza im i pogoduje jer na tržištu ima dosta trgovina pred propadanjem, a kad naiđu na dobru priliku, preuzmu trgovinu. To se već nekoliko puta pokazalo vrlo uspješno. “Zadnji primjer je mala trgovina u Šestinama gdje je vlasnik bio u velikim dugovima, a otkako smo ga mi unajmili posao odlično ide i sam vlasnik je zadovoljniji sada kad radi za nas”, kaže Bilić.
Od problema u svakodnevnom poslovanju Bilić ističe porezna opterećenja na plaće i inspekcijske nadzore koji nekad kao da traže “dlaku u jajetu”. “Mi se doista trudimo udovoljiti svim zakonskim odredbama, ali nemamo ni pravnike ni službe i teško pratimo svaku novu promjenu zakona. Česte promjene zakona otežavaju nam posao i imamo osjećaj kao da nam se namjerno želi ugroziti egzistencija”, ističe Bilić kojem ipak ne nedostaje optimizma te se nada da će ubrzo ostvariti svoj cilj od 10 trgovina. Na taj način ostvarit će još bolje uvjete kod Velproa, a svojim kupcima moći će ponuditi još konkurentnije cijene. Vlasnici samo jedne trgovine imaju daleko lošije uvjete pri kupnji te je razlika u cijeni oko 15 posto.

Vjera u partnere i suradnike

Čini se da su dobra logistika s Velproom i stalno širenje Bilićev recept za uspjeh. U sedamnaest godina koliko se bavi maloprodajom robe široke potrošnje uvijek se, kaže, nastojao što više odmaknuti od posla i nikada ni on ni supruga nisu radili u svojim trgovinama. “Mislim da je nemoguće opstati vlasnicima koji imaju samo po jednu malu trgovinu, a još ako rade sami, cijeli život im prođe u dućanu. Mi imamo kvalitetne zaposlenike kojima vjerujemo i koji uspješno vode naš posao i tako odlično funkcioniramo”, objašnjava Bilić.

Pripremila: Helena Tropan Paškvan

Internet trgovina
Kako to da ste se odlučili pokrenuti internet trgovinu?
Htjeli smo svojim kupcima maksimalno izaći u susret i zato smo im odlučili ponuditi mogućnost naručivanja robe putem interneta. Prošlo je tek tri mjeseca i zasad smo dosta zadovoljni rezultatima. Veći centri imaju porast internet trgovine, tako da se nadamo da će i naša biti uspješna. Imamo svog dostavljača koji robu dostavlja na području  Zagreba i Zagrebačke županije, a dostava je besplatna za narudžbe iznad 300 kuna. Također, svaki kupac koji nas preporuči putem interneta za svaku preporuku dobiva 10 posto popusta na kupljenu robu i potpuno besplatnu dostavu narednih mjesec dana.

Plus market

Kako ste zadovoljni partnerstvom s Velproom u sklopu projekta Plus Marketa?

Plus market i Velpro smo prepoznali kao pravog partnera i uspješno surađujemo već 5 godina. Kod njih imamo dobre uvjete i prihvatljive cijene, a dodatno nas stimuliraju raznim rabatima, superrabatima i dodatnim rabatima na količine. Imamo i privatnu marku Rial koja je vrlo kvalitetna i pristupačna cijenom, a skoro svaki tjedan u ponudi imamo i akcijske cijene. Sve to omogućava nam da budemo konkurentni na tržištu, čak i velikim centrima.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here