Umaci – Odlično idu uz …

94

umaci-midiOd ukupne prodaje svih umaka gotovo polovina odlazi na majoneze, čak 46% količinske prodaje. Slijedi kečap s oko 38 % udjela, senf s 11 % te hren s 5 % tržišnog udjela u količinskoj prodaji.

Većina jela nezamisliva je bez neke vrste umaka, priloga koji dovodi do izražaja okus pripremljenog jela. Majoneza, kečap, hren, senf – svaki od umaka ima „svoju“ hranu uz koju se slaže i potrošači ih godinama zajedno konzumiraju. Tako je gotovo nemoguće jesti pečene krumpiriće bez kečapa, šunku za Uskrs bez hrena, hrenovke bez senfa, a majonezu kao dodatak francuske salate u vrijeme božićno novogodišnjih praznika nepotrebno je i spominjati. Moglo bi se reći da svaki umak ima „svoje godišnje doba“ u kojem je povećana konzumacija pojedinih umaka. Tako je potrošnja majoneze povećana zimi u božićno novogodišnjiem periodu, dok hren pokazuje rast u proljeće. Kečap raste u ljetnim mjesecima, a pada u zimskim. Kod senfa nema nikakve sezonalnosti, kategorija je relativno stalna kroz godinu, s manjim oscilacijama.

slide110
Majoneza najprodavaniji prilog jelima
Gledajući ukupno sve kategorije u zadnjih godinu dana u periodu od travnja 2009. do ožujka 2010. prodano je oko 5,6 milijuna kilograma umaka. Također sve kategorije bilježe rast, te kod ukupnog zbroja svih kategorija taj rast iznosi oko 4 %.
Od ukupne prodaje svih umaka gotovo polovina odlazi na majoneze, čak 46% količinske prodaje. Slijedi kečap s oko 38 % udjela, senf s 11 % te hren s 5 % tržišnog udjela u količinskoj prodaji. U vrijednosnoj prodaji situacija je slična: majoneza je i dalje vodeća, ali s dosta većim vrijednosnim udjelom 63%. Kečap drži samo 18 % vrijednosne prodaje, senf 12% udjela, a hren 7%.

slide215
Top lista umaka

Majoneza kao lider u umacima prodaje najviše količina u dućanima velikih formata: hipermarketima i supermarketima. Obične majoneze imaju 91% količinske prodaje, a samo 9% odlazi na lagane majoneze. Analizirajući ambalažu vodeća ambalaža je staklo, te aluminijske tube. Vodeći proizvođači u majonezama jesu Zvijezda i Nestle.

Kečap kao „ drugi najveći umak“ najviše se prodaje u plastičnoj ambalaži. Iako se kečap prodaje u raznovrsnoj gramaži 500 grama je najprodavanija. Nakon nje slijedi format od 1 kilograma. Druge gramaže imaju male gotovo beznačajne udjele. I ovoj kategoriji Zvijezda je među vodećim proizvođačima, uz Podravku, Unilever te privatne marke.

Senf se kao i ostale kategorije najviše prodaje u hipermarketu i supermarketu. Gledajući regije najviše senfa se proda u Zagrebu i sjevernoj Hrvatskoj. Staklo od 300 do 499 grama je prevladavajući format koji bilježi najveću prodaju. Unutar plastičnog pakiranja to je plastika od 100 do 199 grama. U ovoj, kao i u drugim kategorijama, imamo samo par vodećih proizvođača, dok drugi manji imaju manje i ne tako značajne udjele. Među vodećim proizvođačima u kategoriji senfa ističu se Podravka, Jutro i  Nestle.

Hren s dodacima drži čak 16 % prodaje, dok naravno, najveći dio odlazi na regularan hren. Hren je kategorija koja bilježi najveći rast ako se uspoređuje zadnjih 12 mjeseci sa pretprošlih 12. Zvijezda, Podravka i Droga vodeći su proizvođači već godinama u ovoj kategoriji.

Zanimljiva je usporedba po prosječnoj cijeni po1 kilogram s obzirom na pojedine kategorije. Hren koji ima najmanju količinsku prodaju ima najveću cijenu, oko 49 kn za kilogram. Majoneza ima najveći količinski udio, a ima dosta visoku cijenu za kilogram – oko 47 kn. Senf s 36 kn drži treće mjesto po skupoći, dok kečap ima cijenu od samo 16 kn po kilogramu.

Analizirala:
Tatjana Kovačević, MEMRB
Voditeljica ključnih klijenta
memrb-logo

O preuzimanju linije umaka Droga Kolinska
Krajem 2008. godine, Orka d.o.o., kompanija koja proizvodi, prodaje i posreduje na različitim poljima kemijske industrije je odlučila svoj portfelj proizvoda proširiti i na područje prehrane te na taj način ući i u sferu široke potrošnje. Vezano za preuzimanje pojedinih proizvoda Droga Kolinske kažu: “Sa Drogom Kolinskom dogovorili smo se za preuzimanje programa ukiseljenog povrća, ragua, umaka, hrenova i ajvara. Segment čine brendovi Droga, Argo i Tomato, a trenutno se na hrvatskim policama mogu pronaći proizvodi kao kiseli krastavci, cikla, paprika, ajvar i hren. U samu tzv. crvenu liniju, odnosno liniju umaka, neprestano se ulaže te se razvijaju novi proizvodi s kojim bi se Orka kao proizvođač mogla kvalitetno predstaviti na zahtjevnom hrvatskom tržištu”, ističe Silvano Božić iz Orke Zagreb. S cjelokupnim pogonom proizvodnje hrane započeli su početkom 2009. godine, na području Slovenije, Hrvatske i BIH gdje su brend Droga i Argo poznati po kvaliteti i kontinuitetu.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here