BIH: Skuplje cigarete od 1. siječnja 2011.

45

Novo poskupljenje cigareta u BiH može se očekivati od 1. siječnja 2011. godine, kada će doći do povećanja minimalne trošarine na duhanske prerađevine, potvrđeno je u Upravi za indirektno oporezivanje (UIO BiH).

cigarete-midi“Zakon o trošarinama BiH predviđa povećanje minimalne trošarine na cigarete na godišnjem nivou od 15 feninga po paklici radi postupnog usklađivanja s visinom trošarine koja je na snazi u EU. Upravni odbor UIO BiH mogao bi odluku o novoj trošarini, koja bi u primjeni trebala biti od 1. siječnja naredne godine, donijeti u listopadu”, rekao je glasnogovornik UIO Ratko Kovačević za sutrašnje “Nezavisne novine”.

On je obrazložio da će poskupljenje biti i veće od 15 feninga po paklici s obzirom na to da trošarina ulazi u osnovicu za obračun PDV-a, pa će povećana vrijednost PDV-a utjecati da poskupljenje cigareta bude veće. Međutim, koliko će poskupljenje u maloprodaji iznositi zavisit će od samih proizvođača.

BiH bi narednih godina trebala postupno povećavati visinu trošarine na duhanske prerađevine kako bi dostigla razinu od 64 eura za 1.000 komada cigareta do 2014. godine, kako je doskora bilo utvrđeno politikom trošarina u EU.

Međutim, početkom ove godine u Bruxellesu je usvojena nova smjernica prema kojoj bi od 2014. godine porezno opterećenje trebalo iznositi 90 eura na 1.000 komada cigareta.

Prema odluci UIO BiH minimalna trošarina u BiH ne može biti manja od 0,80 KM po pakovanju od 20 komada cigareta.

Posebna trošarina plaća se 0,30 KM po paklici plus proporcionalna akciza koja se obračunava po stopi od 42 posto. (SEEbiz)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here