Brašno, sok, deterdžent… jeftiniji, a šećer i kava skuplji nego lani

67

trgovina-polica-midiCijene se svako malo mijenjaju, pa je tako ulje s lanjskih 13,49 kn palo na 9,99 kn, a prošlog je tjedna stajalo 10,99 kn

Porast cijena hrane na svjetskim burzama i najave jesenskih poskupljenja osnovnih životnih namirnica, građane pozivaju na oprez. Kakva je trenutačna situacija u našim trgovačkim lancima? Provjerili smo cijenu košarice u njih tri i usporedili ih s cijenama potpuno iste košarice s ista 22 proizvoda (koji se mogu pronaći u različitim lancima) prikupljenih prošle godine u kolovozu.

Promjene konstantne
Iz tablice 22 uspoređena proizvoda ima više onih koji su pojeftinili nego onih kojima je cijena porasla. Nije ni čudno s obzirom na pad potrošnje koji je počeo prošle godine. Zbog toga su pale i cijene, neki su tijekom godine pojeftinili još i više pa se danas i malo poskupljenje čini velikim.

Najbolji primjer za takve oscilacije je Zvijezdino suncokretovo ulje koje je prošle godine u ljeti koštalo 13,49 kuna u većini trgovačkih lanaca. Nakon toga cijena mu je pala na 9,99 kuna, a sada je opet porasla na 10,99 kuna.

Zamjetno je i poskupljenje šećera Viro, koji je prošle godine u kolovozu držao cijenu od pet i pol kuna, a sada je ta cijena povećana na više od šest kuna. Cijena Franckove kave ciglice u nekim je lancima porasla.

No, nisu za sve krivi samo trgovci, već i dobavljači koji često trgovcima šalju preporučene cijene. Među proizvodima čija je cijena niža su brašno, sol, sok Juicy i Vegeta koji su jeftiniji u odnosu na prošlu godinu i do 20 posto.

Jeftiniji su i higijenski te proizvodi za čišćenje. Razlika u cijeni vidi se na prašku za rublje koje je prošle godine koštao 42 kune, a sada je 39 kuna, a pogotovo su jeftiniji paketi pelena.

Na hranu se troši najviše
Možda hrana i jest jeftinija u odnosu na ljeto 2009., no ona i dalje za obitelj predstavlja velik trošak, a mnoga kućanstva na nju troše i 60 posto, a neka i više kućnog budžeta. Treba podsjetiti da se cijene u lancima svako malo mijenjaju, tako da nas ne bi iznenadilo ni da već ovoga tjedna neki od proizvoda poskupi ili još pojeftini na akciji. (Večernji list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here