Dalmatinski proizvodi u Lidlovoj liniji ‘Exelsia Croatica’

54

Autohtoni proizvodi dalmatinskog podneblja našli su svoje mjesto i u okviru linije proizvoda ‘Exelsia Croatica’, koju je trgovački lanac Lidl na svoje police uveo sredinom kolovoza ove godine. Riječ je o proizvodima koji svojim podrijetlom, originalnošću i tehnologijom proizvodnje odišu karakter hrvatske regije iz koje dolaze.

Dalmaciju tako predstavljaju:

exelsia-prsut-midiDalmatinski pršut
Osim kroz ribu, Dalmaciju možete kušati probajući suhomesnati specijalitet profinjenog okusa. Sastavljen od svinjskog buta koji se najprije soli, a onda suši na vjetru i dimu, ‘Dalmatinski pršut’ svakako je originalni predstavnik hrvatske kuhinje. U okvirima linije ‘Exelsia Croatica’ u ponudi je pršut s vremenom dozrijevanja od 18 mjeseci.

exelsia-plavac-barique-midiPlavac barique
Plavac mali’ – visoko je kvalitetno vino kontroliranog podrijetla, poteklo s poluotoka Pelješac, a spada u najcjenjenija i najoriginalnija hrvatska vina. Zbog svoje se kvalitete brzo proširio dalmatinskom obalom i otocima te je s vremenom postao simbolom načina života i opstojnosti kraja iz kog je potekao. Specifična interakcija zemlje, mora, domaćih ljudi i vrelog mediteranskog sunca – daje mu snagu, potreban karakter i svojevrsnu arhetipsku dimenziju njegovog značaja za hrvatsku gastronomsku baštinu. Brižno i pronicljivo čuvan u starim hrastovim (‘barique’) bačvama, protokom vremena poprimio je poseban okus, onu posebnu ‘domaću notu’. Ovo ‘vatreno suho vino’ najbolje je poslužiti uz klasično pripremljen biftek ili pečenu divljač…

exelsia-sapun-lavanda-midiSapun s morskom soli – lavanda / menta
Nepregledna ljubičasta polja lavande razasuta dalmatinskim otočkim arhipelagom… prizor je to koji smiruje i opušta. Eterično ulje dobiveno iz ove dragocjene biljke djeluje na sličan način. Ipak, dojam je potpun tek kad se lavandi elegantno pridoda i melodično eterično ulje ljekovite mente, te se sve spoji u prirodnom sapunu obogaćenom soli iz Jadranskog mora. S ovim sapunom moguće je doseći potpuni opuštajući tretman u intimi vlastitog doma, s kojim će vaša koža biti njegovana i opet blistava.

exelsia-sapun-bor-midiSapun s morskom soli – bor / limun
Ima li ljepših asocijacija na Dalmaciju od plavoga mora, mirisa borova i limunove trave? …teško, ali jedino se s tim mogu mjeriti sjećanja na ‘prve, ljetne morske ljubavi’… Kad se svemu tome još pridoda kupanje u moru bogatom ljekovitom soli te potpuna opuštenost, dobije se zaista savršeno ljeto.  Uz prirodni sapun sa soli iz južnog dijela Jadranskog mora te eteričnim uljima bora i limunove trave – ljeto će neprekinuto trajati cijelu godinu. Koži će ova unikatna kombinacija spojena u sapunu dati prijašnju mekoću i vratiti sjaj, a Dalmacija, njene ljepote, jugo, ‘kameno cvijeće’ i ‘svijetleće ribe’ bit će ponovo tako, tako blizu…

exelsia-maslinovo-ulje-midiExtra djevičansko maslinovo ulje
U ne tako davnoj prošlosti maslinovo je ulje bilo vrlo cijenjeni element narodne prehrane Mediterana, a posljednjih je godina sve traženije i na svjetskom tržištu. Maslinovo ulje ‘Exelsia Croatica’ jedno je od najkvalitetnijih ulja proizvedeno u okvirima izvorne hrvatske proizvodnje i u kontekstu tradicionalnih tehnologija obrade. Ova jedinstveno plemenita tekućina možda i ponajbolje može dočarati svu unutrašnju ljepotu koja se vjekovima događa u listovima, korijenu i plodovima samozatajnih maslina. Okružene, također svjetski cijenjenim, bračkim kamenom i trajno zaštićene snažnom mirnoćom maslinika svojom kvalitetom i nježnošću izrade podsjetit će vas da je nekad ‘manufaktura’ zapravo bila ‘strastvena osnova proizvodnje’, a prilično hladna industrijska proizvodnja današnjice još nije uzela maha. Čista nostalgija… pritom dobra za vaše zdravlje.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here