DZS: Rast maloprodaje nakon 21. mjeseca

19

maloprodaja-kartica-potrosnja-ftdU srpnju je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec

U srpnju je promet u trgovini na malo u Hrvatskoj realno porastao za 0,7 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je prekinut trend pada potrošnje koji je trajao 21 mjesec.

Državni zavod za statistiku objavio je danas da je promet od trgovine na malo, što su ga ostvarili svi poslovni subjekti koji se bave tom djelatnošću bez obzira na svoju pretežnu djelatnost, u srpnju nominalno porastao za 1, a realno za 0,7 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine.

To je prvi međugodišnji rast prometa u trgovini na malo od rujna 2008. godine.

“Rast potrošnje u srpnju svakako je pozitivno iznenađenje, a zahvaljuje se vrlo dobroj turističkoj sezoni, pozitivnom psihološkom utjecaju ukidanja kriznog poreza, kao i baznom efektu, odnosno oštrom padu prometa u trgovini na malo u lanjskom srpnju”, kaže Zrinka Živković-Matijević, direktorica Direkcije za ekonomska istraživanja Raiffeisen Consultinga.

Ističe, međutim, da ne vjeruje da je došlo do značajnijih promjena u strukturi potrošnje. Očekuje da će detaljniji podaci pokazati da je porasla prodaja hrane i pića, ali ne i trajnih te luksuznih proizvoda.

“Pozitivno je na potrošnju u srpnju djelovao i privremeni, sezonski porast zapošljavanja, no od jeseni se ponovno očekuje rast nezaposlenosti, pa bi to moglo obuzdati potrošnju. Ovu godinu obilježava racionalna potrošnja, pa u cijeloj 2010. očekujem pad prometa u trgovini na malo od oko 3 posto”, zaključuje Zrinka Živković-Matijević. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here