Mliječni proizvodi: Z’Bregov kupuje 45,2%, Dukat samo 15,5%

109

mlijeko-na-polici-ftdU razdoblju od 01.06.2010 do 01.08.2010 na našoj stranici imali ste prilike glasati na anketno pitanje i pomoći nam da otkrijemo čije mliječne proizvode hrvatski potrošači najviše kupuju. Kao mogući odgovor ponudili smo Dukat, ‘Z Bregov, Kim, Meggle, Alpsko mleko, Natura, Tonka te najjeftinije.

U navedenom periodu glasovalo je 600 posjetitelja a rezultati ankete su dali zanimljive odgovore o navikama hrvatskih potrošača.

tablica-postotaktablica-glasoviNajviše nas je iznenadila velika razlika u glasovima između dva najveća i najrenomiranija branda, ‘Z Bregov i Dukata. Dok je gotovo polovica (45,2%) posjetitelja glasovalo da najviše kupuje ‘Z Bregov mliječne proizvode, za Dukatove proizvode se odlučilo tek 15,5% posjetitelja.

Utoliko smo više zabrinuti nedavnim poskupljenjem mlijeka ‘Z Bregov. S obzirom da su Dukat i ‘Z Bregov perjanice hrvatske mljekarske industrije, očekivali smo da će većina glasova biti ravnopravno podijeljena između ova dva giganta.

Tomu u prilog ide i zastupljenost različitih vrsta mliječnih proizvoda na policama dućana i supermarketa, gdje Dukat i ‘Z Bregov daleko prednjače po broju raznih artikala pred ostalim proizvođačima a gotovo da nema vrste proizvoda a da ova dva branda nemaju svojeg renomiranog predstavnika.

Pomislili smo da je tako velika prednost ‘Z Bregov proizvoda u anketi posljedica povoljnijih cijena ‘Z Bregov proizvoda u odnosu na Dukat i ostale proizvođače, međutim provjerili smo cijene u trgovačkim lancima i zaključili da ‘Z Bregov i Dukat spadaju u razred nešto skupljih proizvođača mliječnih proizvoda sa vrlo sličnim cijenama proizvoda.

Sagledavši prošlost ovih dviju kompanija, možemo reći da se ‘Z Bregov (zapravo Vindija) za ovaj status među potrošačima izborio strpljivo gradeći svoje prehrambeno carstvo (osnovana 1959. godine), s poznatim ali neeksponiranim većinskim hrvatskim vlasnikom Dragutinom Drkom, te gajeći kult kvalitetnih proizvoda utemeljenih na tradiciji.

S druge strane Dukat već desetljećima predvodi hrvatsku mljekarsku industriju. Dva puta je mijenjao ime, prvi puta je 1999. g. ime promijenio iz Dukata (to ime je dobio 1969. godine) u Lura, a zatim je 2007 g. vratio staro ime Dukat. Vlasnik je također mijenjan dva puta. Prvo je u kompaniju početkom 90-tih iz javnog vlasništva preuzeo Luka Rajić, da bi Dukat 2007. godine prodao za 2,058 milijardi kuna francuskom mljekarskom gigantu Lactalisu. U rujnu 2008. Dukat preuzima i KIM – Mljekara Karlovac d.d.

Izgleda da su sve ove promjene u Dukatu (ZSE:LURA-R-A), te prelazak u ruke stranim vlasnicima utjecale na velik dio vjernih potrošača, da Dukatove proizvode zamijene proizvodima ‘Z Bregov, ali i drugih proizvođača.

Da je kriza utjecala na prehrambene navike potrošača, vidjelo se i na ovoj anketi jer se skoro petina (18,5%) glasača ankete izjasnila da kupuju najjeftinije mlijeko i mliječne proizvode.

S obzirom da ova grana prehrambene industrije zahtjeva visoku sanitarnu kontrolu, a potrošači su skloniji kupovanju samo provjerenih proizvoda, ovaj postotak koji se odlučio za najjeftinije proizvode nije zanemariv.

Kod ovog dijela potrošača u prvi plan su došle robne marke trgovačkih lanaca jer upravo one nude uglavnom najjeftinije mliječne proizvode, a te razlike u cijenama nisu zanemarive. Na primjeru naših tablica s cijenama iz supermarketa (klikni na tabelu od 29-31.07.2010) vidi se da je cijena najjeftinijem tekućem jogurtu, primjerice, 1,49 kn u Intersparu, manja za 40% od cijene Dukatovog tekućeg jogurta, 2,29 kn u Intersparu.

Najjeftinije vrhnje za kuhanje od 500 g, primjerice 10,06 kn u Mercatoru, je 36% jeftinije od Dukatovog, 15,60 kn u Mercatoru. Na istom primjeru, dakle vrhnja za kuhanje, u Kauflandu je razlika u postotku još i viša (7,79 kuna najjeftinije – 13,89 kuna Dukatovo – razlika je i 44%).

Slične su razlike u cijenama i kod ostalih artikala mliječnih proizvoda, pa je jasno zašto se dio potrošača odlučio na najjeftinije proizvode. Najjeftiniji proizvodi najčešće su proizvodi manjih proizvođača iz Hrvatske ali mogu se naći i proizvodi porijeklom iz BiH, Njemačke te ostalih zemalja.

Od ostalih proizvođača mliječnih proizvoda koji su sudjelovali u anketi spomenuli bismo Meggle (8,7%) te KiM (6,3%) koji polako, ali sigurno zauzimaju mjesto među vodećim proizvođačima.

KiM je od 2008. godine postao Dukatov brand pa bismo u analizi ankete, glasove koje je dobio KiM mogli pridodati Dukatu, no to ne bi puno popravilo “krvnu sliku” Dukatu.

Da bi se više približili brandovima ‘Z Bregov i Dukatu moraju i dalje povećavati paletu proizvoda te (prema našem mišljenju) nuditi proizvode po nižim cijenama.

Proizvođači Natura (Đurđevac), Tonka (Rijeka), Alpsko Mleko (Ljubljana) prema rezultatima ankete nisu za sada značajnije zastupljeni kod hrvatskih potrošača.

Razlog tomu može biti i njihova slabija marketinška aktivnost od vodećeg dvojca, no Natura i Tonka nude proizvode koji su ipak cjenovno nešto povoljniji od Dukata i ‘Z Bregova. (www.supermarketi.info)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here