Neto dobit Metroa smanjena za 15,4 posto

27

Njemački maloprodajni div Metro u ponedjeljak je izvijestio o 15,4-postotnom padu neto dobiti u drugom tromjesečju, na 44 milijuna eura (57 milijuna dolara), znatno ispod predviđanja analitičara a pripisuje se troškovima restrukturiranja i većim kamatama.

metro2Prognoze Dow Jones Newswiresa predviđale su neto dobit u visini 87 milijuna eura za taj treći po veličini svjetski lanac maloprodaje iza Wal-Marta i Carrefoura.

Prihodi Metra porasli su 2,4 posto i iznosili 15,7 milijardi eura, dok je temeljna dobit prije posebnih stavki bila 5,6 posto viša i popela se na 334 milijuna eura, premašivši očekivanja, navodi se u priopćenju.

Grupa nadalje navodi da je poslovno okruženje u tromjesečnom razdoblju očitovalo različita kretanja po regijama, s tim da su “tržišta u nastajanju u Aziji opetovano izvijestila o vrlo visokim stopama rasta”.

Europska su tržišta istodobno bila opterećena “golemim fiskalnim deficitima, kao i potrebnim mjerama štednje radi konsolidacije državnih proračuna”.

U čitavoj 2010. Metro očekuje da će mu prihodi premašiti prošlogodišnju nisku razinu od 65,5 milijardi eura, ali da će njihov rast ipak biti niži od srednjoročne ciljane razine od šest posto godišnje.

Temeljna dobit prije izvanrednih stavki trebala bi “osjetno premašiti razinu iz 2009.” , kada je dosegnula oko dvije milijarde eura, navodi se dalje u priopćenju. (H)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here