NHS: Hrvatske obitelji u minusu 30%

34

Prema podacima Nezavisnih hrvatskih sindikata o potrošačkoj košarici za srpanj, prosječna neto plaća i dalje ne može pokriti oko 30% prosječne košarice za četveročlanu obitelj

sindikalna-kosaricaNezavisni hrvatski sindikati objavili su podatke o potrošačkoj košarici za srpanj. Ističu da prosječna neto plaća i dalje ne može pokriti oko 30% prosječne košarice za četveročlanu obitelj.

Prosječna potrošačka košarica četveročlane obitelji za srpanj prema izračunu NHS-a iznosi 6.635,22 kune. Prosječna neto plaća za svibanj isplaćena u lipnju pokriva 79,53% prosječne košarice. Ujedno upozoravaju da neto plaću zbog kriznog poreza treba umanjiti za prosječno 2,8% pa je realna pokrivenost košarice plaćom 77,3%.

Odgovarajući kritičarima da košarica ne pokazuje stvarnu potrošnju, Sever je rekao da uključivanjem troškova održavanja automobila, kupnje lijekova, troškova telefona i mobitela, pokrivenost pada na 75%.

Priušti li si četveročlana obitelj i ljetovanje, koje po izračunu NHS-a iznosi 7.000 kuna (bez prijevoza i izvanpansionaske potrošnje), te plati na 12 rata bez kamata, košarica za srpanj iznosila bi 7.218,55 kuna, a pokrivenost plaćom 73,1%.

Uključe li se u košaricu troškovi koje imaju podstanari za iznajmljivanje stana, košarica iznosi 8.443,29 kuna, a pokrivenost prosječnom neto plaćom je 62,5%, napominju iz NHS-a.

Udio hrane u košarici je 39,7%, kao i prethodnih sedam mjeseci.

Za umirovljenike podaci porazni

Potrošačka košarica za domaćinstvo s dvoje umirovljenika u vlastitom stanu za srpanj iznosi 3.586,29 kuna. Prosječna mirovina isplaćena u srpnju za lipanj iznosila je 2.177,06 kuna, pa je pokrivenost ove košarice prosječnom mirovinom 60,71%.

Podaci o pokrivenosti minimalnih troškova prosječnom plaćom i dalje su porazni, smatraju. Situacija bi mogla biti i gora ostvare li se najavljena poskupljenja. Tvrde – to se ne smije dogoditi ni zbog porasta cijene pšenice ni zbog cijene energenata.

Osim pekarskih proizvoda, mesa i energenata, sindikati apeliraju na lokalne vlasti da se suzdrže i od povećanja cijena komunalnih usluga. Naglasili su da nema nikakve potrebe za najavljena velika jesenska poskupljenja. Isto misli i ministar poljoprivrede Petar Čobanković koji optimistično najavljuje čak i pojeftinjenja.

Najpovoljniji gradovi za život su Varaždin i Osijek, dok su najskuplji već tradicionalno Pula i Vukovar. Sindikati su zabrinuti, jer trend pada potrošnje kod građana nije zaustavljen. (HRT)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here