NTL planira osvojiti 30 posto tržišta maloprodaje

66

Udovolje li standardima grupacije, NTL je spreman primiti nove članice iz domaće konkurencije, ali strance ne žele

ntl-direktori-midiIako kao grupacija Narodni trgovački lanac posluje tek od studenoga 2008., već su postali drugi najveći trgovac među brojnom konkurencijom.

Međutim, s tim njihove ambicije nisu završene jer rastom svake od 16 članica, kao i ulaganjem u zajedničke projekte, ciljaju biti lider, kazao je u utorak direktor Martin Evačić u Dugoj Resi prigodom otvaranja treće od planiranih šest zajedničkih prodajnih lokacija.

‘Domaće je domaće’
U prvom dugoreškom hipermarketu koji se prostire na 1550 četvornih metara posao je našlo 20 osoba. U objekt, pristupne prometnice kao i 62 parkirna mjesta uloženo je tri milijuna eura.

Grupacija iza koje stoji kapital hrvatskih poduzetnika tijekom iduće dvije godine investiranjem svojih članica otvorit će još 50 prodajnih lokacija u svim županijama i tri zajednička objekta na prostoru sjevero-zapadne Hrvatske, najavio je Evačić.

Posebno ističe da NTL na svojim policama u asortimanu od 8000 artikala uglavnom drži proizvode hrvatskih tvrtki, dok se 300 proizvoda robne marke NTL proizvodi isključivo u domaćim tvornicama.

I predsjednik Nadzornog odbora Josip Milavić, inače vlasnik omiškog Studenca, kaže da je moto NTL-a da “bez domaće trgovine nema domaće proizvodnje”. Na izravan upit kada će zaživjeti model kapitalnog povezivanja članica najavljen pri osnutku NTL-a, Milavić uzvraća da to “nije primarna zadaća”.

“Bitno je da smo jedinstveni, o važnim odluka dogovaramo se demokratski i djelujemo sinergijski”, kaže i naglašava kako upravo takvo postupanje često daje veće prednosti. Cilj je, otkriva, osvojiti 30 posto tržišta.

Osim planiranih investiranja u razvoj otvoreni su i za nove članice uz uvjet da udovolje standardima NTL-a, ali od domaćih trenutno ne vide nikoga takvog, dok ih stranci ne zanimaju. Neki su htjeli pristupiti, međutim, nisu se uklopili u kriterije grupacije.

“Kreditno nismo opterećeni, financijska slika svih članica je stabilna. Još kad bismo od države imali podršku kao što ga strani trgovci imaju i od naše, ali i svojih vlada, lakše bi se poslovalo”, kaže Milavić.

Preuzimanje Keruma

Tomislav Mamić, vlasnik splitskog Tommyja, iako ne želi otkriti detalje potvrđuje da radi na nekoliko projekata za nove trgovine u Zagrebu. Međutim, primarno područje interesa ipak je prostor od Zadra do Dubrovnika.

Na tom tragu, tvrdi, provedeno je i preuzimanje nekih Kerumovih trgovina. Unutar NTL-a, pojašnjava, dogovorili su da “radi logističkih prednosti preslože regije”. “Možda će Tommy u dogledno vrijeme Kerumu ustupiti neke objekte. To je politika NTL-a”, znakovito dodaje Mamić.  (poslovni.hr)

NTL u brojkama


Prihod od 8,3 mlrd. kuna
U grupaciji Narodnoga trgovačkog lanca nalazi se 16 trgovaca. Prema podacima Financijske agencije, lani su ostvarili ukupan prihod od 8,29 milijardi kuna.

Više od 1600 trgovina
Raspolažu s više od 1600 prodajnih mjesta, dislociranih u svim županijama, ukupne površine veće od 250.000 četvornih metara. Zapošljavaju oko 10.000 djelatnika.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here