‘Stvorit ćemo hrvatski mliječni brend!’

20

mljekari-kooperanti-midiNakon što je krajem srpnja Križevačkoj mljekari istekao zakup nad mljekarom Staro Petrovo Selo, 13. kolovoza raspisan je natječaj za zakup do konačne prodaje te najstarije hrvatske mljekare.

Za mljekaru, čiji se dug prema kooperantima, radnicima i bankama procjenjuje na oko 47 milijuna kuna, ozbiljno je zainteresirano 30-ak većih kooperanata okupljenih u poljoprivrednu zadrugu Seljačka sloga.

Njima mljekara za neisplaćeno mlijeko duguje 2,5 milijuna kuna, dok se dug prema svim kooperantima popeo na šest milijuna kuna.

‘Ne znamo u kakvom su stanju pogoni, jer ih nismo bili u mogućnosti razgledati, no pretpostavljamo da su derutni. Spremni smo stoga u startu u mljekaru uložiti milijun kuna i ta su sredstva, kojima bi se omogućilo pokretanje proizvodnje, već osigurana. Naš je plan mljekari vratiti stari sjaj, osuvremeniti proizvodne pogone, a nakon remonta postrojenja ponovo pokrenuti tradicionalnu proizvodnju konzumnog mlijeka koja je zaustavljena prije pet godina. U najstariju mljekaru uvest ćemo novi oblik poslovanja koji se pokazao dobrim u zemljama Europske unije. Novac se ne bi, kao dosad, trošio na luksuz, nego na stvarne potrebe’, rekao je za tportal Dragutin Dukić, upravitelj zadruge Seljačka sloga.

Dukić, i sam nekadašnji zaposlenik mljekare, ističe da se dosadašnjom preradom od samo pet do šest tisuća litara mlijeka nisu mogli pokriti niti troškovi proizvodnje u mljekari čiji je kapacitet 26.000 litara mlijeka dnevno. Preuzme li mljekaru, zadruga za početak planira pokrenuti preradu 15.000 litara mlijeka dnevno te postupno povećavati kapacitet.

Kooperanti također planiraju intenzivirati maloprodaju te otvoriti 10 prodavaonica u kojima bi se po akcijskim cijenama prodavali proizvodi koji su proslavili mljekaru Staro Petrovo Selo na čitavom teritoriju bivše Jugoslavije.

Na policama bi se tako, osim konzumnog mlijeka, našli i svježi, tvrdi i polutvrdi sirevi, jogurt, vrhnje, maslac i razni namazi, spravljeni po tradicionalnim recepturama mljekare.

Prvi dućani otvorit će se u Zagrebu i Slavoniji, nakon čega je u planu i otvaranje nekoliko prodajnih mjesta u Dalmaciji.

Upravitelj poljoprivredne zadruge zainteresirane za preuzimanje mljekare čiji se ukupni dugovi procjenjuju na oko 47 milijuna kuna ističe da kooperanti imaju ozbiljno i detaljno razrađen poslovni plan.

‘Naš je plan namiriti dugove prema 500-tinjak kooperanata koji iznose oko šest milijuna kuna, isplatiti 540 tisuća kuna duga radnicima mljekare te otkupiti založno pravo banaka na nekretnine i pokretnine mljekare u iznosu od 6,9 milijuna kuna’, rekao je Dukić te dodao da je veći dio za to potrebnih sredstava već osiguran.

Službeno otvaranje ponuda za zakup mljekare Staro Petrovo Selo, za koju je zainteresirana i Križevačka mljekara, bit će u utorak, 24. kolovoza.

Po objavi rezultata natječaja bit će poznato je li najstarija mljekara postala i prva u Hrvatskoj koju su preuzeli njezini kooperanti.

Opstanak mljekare Staro Petrovo Selo značio bi skori povratak na posao većine od ukupno 40-ak zaposlenih te ponovnu uspostavu kvalitetne suradnje sa 300-tinjak mljekara kooperanata. (tportal.hr)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here