U Plodinama u 2010. očekuju 10 posto bolje rezultate nego lani

65

Mile Ćurković, vlasnik i predsjednik uprave Plodina, kaže da Plodinama nikada nije bila prioritet brza zarada nego kupac te su velik dio zarade, tvrdi, dijelili upravo s njim kako bi uvijek imali najbolje cijene.

Mile Čurković
Mile Ćurković

Prihod od 1,21 milijarde kuna u prvom polugodištu 2010., 5,36 posto više nego u istom razdoblju 2009., te dobit od 11,52 milijuna kuna, što je oko pola milijuna manje nego lani, najbolji su dokaz da riječki trgovački lanac Plodine ima i te kako dobar recept za krizu i recesiju.

Zaradu dijele s kupcem
Plodine na čelu sa svojim samozatajnim vlasnikom i predsjednikom uprave Milom Ćurkovićem već su se lani nametnule kao ozbiljan natjecatelj na hrvatskoj maloprodajnoj sceni.

Uz Lidl, Kaufland i Gavrilovićevu Dinovu-Dionu, Plodine su u 2009. imale najveći rast prihoda u trgovini na malo od čak 13,9 posto, unatoč generalnom padu prihoda u branši za gotovo dva posto ili 1,24 milijarde kuna.

Pojedinačno, najveći prihod, kao i tržišni udio, prema AZTN-u i nadalje ima teško dostižan i neuhvatljiv Konzum, a nakon Todorića upravo Plodine, za koje Ćurković kaže da na svojem razvojnom putu koji je počeo 1993. ništa nisu radile od danas do sutra, već uspjeh isključivo mogu zahvaliti planskom i dugogodišnjem radu, a neki bi dodali i dobrome trgovačkom instinktu diplomiranog ekonomista koji je poslovnu karijeru počeo kao profesor informatike u benkovačkoj Srednjoj ekonomskoj školi.

„Nikada nam prioritet nije bila brza zarada. Uvijek nam je u fokusu bio kupac, kako ga privući, zadržati i učiniti zadovoljnim te smo velik dio zarade dijelili upravo s njim kako bismo uvijek imali najbolje cijene“, tvrdi Ćurković.

Napominje da slijedom takve poslovne politike, bez obzira na vrlo zahtjevne prilike, i ovu poslovnu godinu planira završiti uspješno, s desetak posto boljim rezultatima u odnosu na prošlu godinu, kada su Plodine, prema prihodu, osvojile 15. mjesto na top-ljestvici najvećih tvrtki u Hrvatskoj te postale treći po veličini maloprodajni lanac, ispred kojega su samo Konzum i Tisak.

plodine-market-midiU svojoj prodajnoj mreži Plodine danas imaju 54 supermarketa s ukupno 170.000 četvornih metara prodajnog prostora.

Trenutačno je u tijeku gradnja hipermarketa u Zagrebu površine 7500 četvornih metara i supermarketa u Matuljima površine 2500 kvadrata, a za 15-ak dana počinje gradnja još dvaju, s kojima će se, kaže Ćurković, završiti razvojni plan Plodina za 2010., što će biti u skladu sa svim planovima i očekivanjima.

Neslužbeno doznajemo da su Plodine u svoj rast i razvoj u 2010. uložile čak 200 milijuna kuna, a kako bi učvrstile stečenu drugu poziciju iz 2009., a ciljaju i na 15 posto tržišnog udjela, sličan tempo nastavit će se i u 2011., za kada je u planu 7-8 novih supermarketa.

Ćurković već neko vrijeme govori i o iskoraku u regiju, no o trenutku i načinu izlaska u regiju u ovome trenutku ne želi javno govoriti.

Samo nebo je granica

Krajem lipnja ove godine tvrtka je pak imala 2552 zaposlena, što je čak 10 posto više u odnosu prema kraju 2009. Dugoročne obveze kompanije iznose 1,46 milijardi kuna, što je u odnosu na isto razdoblje lani više stotinjak milijuna kuna ili 7,3 posto. Kratkoročne obveze iznose 590 milijuna kuna, četiri posto više nego lani u istom razdoblju, a izdanje korporativnih obveznica u iznosu od 100 milijuna kuna iz 2008. na naplatu dospijeva 2013. godine.

U Plodinama ističu da su vrlo zadovoljni suradnjom s domaćim proizvođačima, a taj odnos grade već 17 godina.

„Sigurni smo da su i svi oni zadovoljni postignutim te da smo im mi, kao i oni nama, mnogo pridonijeli u održavanju i povećavanju tržišnih udjela, bez obzira na sve veću najezdu stranih proizvoda“, kaže Ćurković i ističe kako je u asortimanu Plodina udio proizvoda domaćih proizvođača čak 70 posto. Savez, odnosno interesno društvo Mercator-Plodine-Billa u cilju zajedničke nabave raspao se, pa poslove u 2010. te tri kompanije ugovaraju zasebno.

Prema riječima Đozi Heberling, donedavne predsjednice nove tvrtke te članice uprave Plodina, ono je imalo smisao postojanja dok su sve članice društva ostvarivale rast svojih pojedinačnih prometa i prihoda. Neslužbeno doznajemo da je Billi i Mercatoru-H promet pao više od 15 posto, a Plodinama je rastao 16 posto, pa je dogovoren sporazumni razlaz.

Na upit gdje mu je granica, Ćurković za Večernji odgovara da si granicu ne želi postavljati, iako je prirodno da želi biti još bolji, najbolji i ostvariti što je moguće veći tržišni udio.

„Budućnost hrvatske trgovine je dobra i znam da će opstati samo najbolji i najkvalitetniji. Mi to možemo i želimo biti“, poručuje Ćurković. (Večernji list)

Rođeni Benkovčanin brzo je shvatio da ga posao školskog predavača informatike ne zadovoljava. Zaposlio se kao informatičar u zadarskoj tvrtki Plodine, da bi 1991. godine u Rijeci postao i šef jedne poslovnice Plodina, koje su s obzirom na rat i gomilanje gubitaka brzo otišle u stečaj. Uprava je ponudila Ćurkoviću da u zakup uzme riječko skladište za 30 tisuća maraka mjesečno u kojemu je Ćurković ubrzo “posložio” diskont. Uskoro kreće priča o uspjehu jednog od najsposobnijih hrvatskih trgovaca i razvoj novih Plodina “step by step”. Već 2009. lanac je zauzeo drugo mjesto prema prihodima i tržišnom udjelu.
Prošla godina, u kojoj je 50 najvećih trgovaca u zemlji ostvarilo pad prometa od čak 1,24 milijarde kuna, dovela je do osjetnog preslaganja na tržištu. Todorićev Konzum i dalje je uvjerljivi lider. S prihodom od 12,66 milijardi kuna premašio je ukupne prihode prvih pet trgovaca koji su rangirani iza njega. Do lani mu je, međutim, prvi maloprodajni “konkurent” bio Mercator-H, no potisnule su ga Plodine, s prihodom većim za 302 milijuna kuna u odnosu prema godini prije – s ukupno 2,47 milijardi kuna – čime su ujedno prestigle i Metro. Ekonomska kriza Plodinama očito nije donijela gubitak potrošača.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here