Agrokor ne želi kupiti Carnex

76

carnex-ftdJoš jednom demantiramo da Agrokor želi kupiti Carnex. Tim su riječima u kompaniji Ivice Todorića u Zagrebu ponovno zaustavljene spekulacije o namjeri preuzimanja mesne industrije iz Vršca.

Naime, beogradski dnevni list Blic objavio je da bi MK Commerce srpskog kralja šećera Miodraga Koštića zajedno s Agrokorom mogao preuzeti Carnex, koji je u većinskom vlasništvu investicijskog fonda Ashmore.

Prodaja Carnexa se vrti u medijima već više mjeseci. Ponovno aktualiziranje, između ostaloga, temelji se prošlogodišnjem ulaganju zagrebačke kompanije od 10 milijuna eura u farmu za tov junadi.

U kupnju Carnexa navodno se umiješao i Miodrag Koštić koji u posljednje dvije godine poslovanje sa šećerom proširuje i na druge djelatnosti, poput turizma kupovinom Genexovih hotela na Kopaoniku.

Kostić je jedan od najvećih zemljoposjednika, a vlasnik je i brokerske kuće M&V investment. Samo u Vojvodini raspolaže s najmanje 5000 hektara, ali je, kako je rekao, najveći dio poljoprivredne djelatnosti preselio u Ukrajinu gdje je kupio veće posjede.

Medijsko izrežirano nadmetanje Agrokora i MK Commercea oko Carnexa najviše pogoduje Ashmoreu, koji je tvrtku i kupio s namjerom da je proda u pogodnom trenutku. Suparništvo bi pridonijelo povećanju cijene Carnexa, ali se ne isključuje mogućnost da se Agrokor i MK Commerce upuste u zajedničku kupovinu, iako se Kostić spominje kao najveći kandidat za akviziciju Carnexa, što se povezuje s njegovom šećeranom koja je također u Vršcu.

Favoriziranje Koštića kao mogućeg kupca tumači se kao spekulacija samog Carnexa iz kojeg, navodno, žele obnoviti zanimanje Agrokora za tu mesnu industriju. Saga o prodaji Carnexa najviše je uznemirila dvije tisuće zaposlenih radnika koji u takvim okolnostima strepe za radna mjesta, jer ne znaju kakve će planove imati novi vlasnik. Međutim, zasad su te priče zapravo nagađanja u kuloarima. Jedino je sigurno da ga Ashmore želi prodati. (pd)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here