Atlantic će za Drogu Kolinsku dati 240 mil. eura, šef Uprave S. Nakić

49

droga-kolinska-ljubljana-ftdKad preuzme slovensku kompaniju, hrvatsko tržište Atlanticu će nositi 30% prihoda

Atlantic Grupa bi 23. studenog trebala i formalno zatvoriti transakciju plaćanja i preuzimanja dionica Droge Kolinske, a novi predsjednik Uprave te kompanije bit će Srećko Nakić, kažu neslužbene informacije koje je dobio Poslovni dnevnik.

Kada je u Portorožu potpisan ugovor o kupnji, najavljeno je da će operacija biti završena krajem studenog, nakon što sva regulatorna tijela na tržištima na kojima posluju obje kompanije daju odobrenje koncentracije.

Ostaje Enzo Smrekar
Transakcija je ukupno bila vrijedna 382 milijuna eura, od čega oko 150 milijuna eura čine dugovi Droge Kolinske. No, dogovor je bio da će se konačni iznos koji Atlantic treba “keširati” za dionice izračunati nakon što se zbroje rezultati poslovanja DK u razdoblju srpanj – listopad. Prema izvorima Poslovnog dnevnika, taj bi se iznos trebao kretati oko 240 milijuna eura.

Da bi isfinancirala transakciju, Atlantic grupa je u srpnju provela dokapitalizaciju kojom je u vlasništvo kao dioničar ušao EBRD.

Srećko Nakić
Srećko Nakić

Nakić je u razdoblju od potpisivanja ugovora do zaključenja transakcije ključni Atlanticov čovjek za Drogu Kolinsku te je proteklih mjeseci “nadzirao” poslovanje te kompanije. Istodobno je vodio novo detaljno snimanje poslovnih procesa u Drogi Kolinskoj. Nakić je, inače, bio dugogodišnji Potpredsjednik Atlantic Grupe za Diviziju distribucije, a u Upravi Droge Kolinske trebao bi mu se pridružiti dosadašnji član Uprave, Enzo Smrekar.

Spajanje distribucija
Doznaje se također da su “nalazi” novog snimanja vrlo dobri te da su u Atlanticu zadovoljni stanjem u Drogi Kolinskoj, osobito u organizacijskom i kadrovskom smislu.

Komentirajući rezultate grupe za devet mjeseci, Mladen Veber, stariji izvršni potpredsjednik Atlantica, istakao je kako će se tvrtka fokusirati na pripreme za integraciju Droge Kolinske.

Planovi su završeni, pa se spajanje distribucija očekuje već u siječnju. Trenutno hrvatsko tržište u rezultatima grupe sudjeluje s 50 posto, nakon završetka akvizicije Droge Kolinske taj će udjel pasti na 30-ak posto, a udjel međunarodnih tržišta će se popeti na 70 posto.

Tržište Srbije će biti drugo, a Slovenije treće najvažnije tržište u konsolidiranim prihodima.

Prihodi rasli tri posto

Dobit 80,4 milijuna kuna
Ukupan prihod Atlantic Grupe u prvih devet mjeseci 2010. bio je 1,68 milijardi kuna, tri posto više u odnosu na isto razdoblje lani. Ukupna neto dobit u tom periodu je bila 106,6 milijuna kuna, no kad se isključe jednokratni utjecaji koji se uglavnom odnose na dobit ostvarenu prodajom stare proizvodne lokacije Neve, neto dobit je iznosila 80,4 milijuna kuna i veća je za 8,4 posto u odnosu na isto razdoblje lani. (pd)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here