Prodis: Dobra ideja za uspješan biznis

204

milivoj-librenjak-midiProdis d.o.o. tvrtka je koja se bavi prodajom i distribucijom Unileverovih proizvoda. Početkom 2010. započeli su surađivati s Legom, a upravo ovih dana započinje i njihova poslovna suradnja s Unicefom na što su posebno ponosni

Prije više od dvije godine menadžeri Milivoj Librenjak i Jerko Čičin Šain došli su na zanimljivu poslovnu ideju. Velikoj multinacionalnoj kompaniji Unilever, u kojoj su obojica bili zaposleni više od deset godina, ponudili su uslugu prodaje i distribucije njihovih proizvoda na području Hrvatske i Slovenije.

Za Unilever je to bila prilika da smanje troškove distribucije, a za njih odličan početak uspješnoga privatnog biznisa. Osim što bi “outsoursanje” prodaje i distribucije Unileveru bilo troškovno efikasnije i povoljnije, osiguralo bi mu nesmetan rast i razvoj na hrvatskom i na slovenskom tržištu.

“Unilever je to naravno prihvatio i tako je nastao Prodis. Većinu zaposlenih u Unileveru transferirali smo u Prodis, a u Unileveru su ostali brend i “country” menadžeri koji su odgovorni za kompletan medijski dio – znači za ATL podršku, dijelom i BTL. U Prodisu se u kontekstu marketinga bavimo marketingom kod kupaca, tzv. customer marketing”, objašnjava Milivoj Librenjak, jedan od vlasnika Prodisa, čiji godišnji promet iznosi oko 180 milijuna kuna.

Unilever, Lego, Unicef…
Prodis se bavi prodajom i distribucijom, što mu i samo ime govori, Pro – dis. Osim Unileverovih     proizvoda, početkom 2010. godine započeli su surađivati s Legom, kao partner u logistici, distribuciji i prodaji u Hrvatskoj i Sloveniji. Uskoro započinju suradnju s Unicefom, u programu novogodišnjih čestitki i darovnom programu.

“Prodajom tih stvari oni dijelom financiraju svoje projekte te im je trebao partner u ‘retailu’ u Hrvatskoj. Mi smo bili među kompanijama u razmatranju i drago nam je da je baš nama Unicef dao priliku za suradnju”, ističe Librenjak.

U pripremi je i nekoliko novih projekata, ali ne žele otkrivati detalje prije potpisivanja ugovora. U Prodisu je sveukupno zaposleno 80 ljudi, s tim da je u Hrvatskoj zaposleno 50, a u Sloveniji 30. Razlog tome je prilično jednostavan.

“Koncentracija tržišta u Sloveniji je puno veća i kompletan biznis se svodi na 3 ili 4 glavna kupca, dok je taj broj u Hrvatskoj dosta veći i iznosi 20 glavnih kupaca koji generiraju glavninu prometa”, kaže Librenjak.

prodis-largeBez obzira na velik broj kupaca u Hrvatskoj, Prodis uspješno surađuje sa svim trgovačkim lancima, od Konzuma, Kauflanda, DM-a, Lidla, Plodina, Spara, a njihovi proizvodi su masovno distribuirani.

U fokusu HPC
Unilever kao velika multinacionalna kompanija ima nekoliko velikih biznisa. Jedan segment naziva se HPC – Home personal care te podrazumijeva kozmetiku i kemiju.

Prodis je u glavnini fokusiran na HPC i u tom segmentu njihove ciljne kategorije su sredstva za njegu tijela s brendovima Dove, Rexona, Axe i Signal.

U segmentu deterdženata Domestos je glavni proizvod na tržištu, a u ponudi je i Coccolino omekšivač rublja. U drugom segmentu je biznis hrane, s brendovima Knorr, Hellmann’s, Rama i Algida. “Prodis u Hrvatskoj radi Knorr i Hellmann’s, dok Rama margarin i sladolede Algida radi Podravka zbog posebnih uvjeta koje treba zadovoljiti pri transportu”, objašnjava Librenjak.

Kriza i promjene navika
U Prodisu su krizu počeli osjećati sredinom 2009. od kada je tržište palo između 5 i 7 posto. Iako misli da se tržište neće uspjeti vratiti na razinu 2008., Librenjak se nada da će u 2011. doći do stabilizacije tržišta i blagog rasta. “U našem biznisu svi moramo biti svjesni da ljudi polako, ali kontinuirano mijenjaju navike, od toga da kupuju na drukčiji način, drugi faktori presuđuju njihovu odluku o kupnji, imaju racionalniji pristup svom smanjenom budžetu, a i porast robnih marki i ‘discountera’ daje potrošačima mogućnost većeg izbora”, zaključuje Librenjak.

O ROBNIM MARKAMA
“Kriza je možda samo ubrzala širenje robnih marki i donijela neke nove trendove. Robne marke su normalan trend svih razvijenih zemalja, one imaju svoju publiku i potrošače. Također predstavljaju zdravu konkurenciju brendiranoj robi. Na brendiranim proizvođačima je da pronađu metode, alate i tehnike kojima će potrošače zadržati i osvajati nove. To je kontekst cijele priče.”

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here