Goran Kramarić: Zlatna godina Agrolagune

102

O uspjehu Agrolagune, poduzeća koje je donedavno bilo pred stečajem, a danas je svjetski priznat i nagrađivan proizvođač vina i maslinovog ulja, govori Goran Kramarić, glavni direktor

Zlatne medalje i priznanja za najbolje ulje i vino obilježile su ovu godinu Agrolagune iz Poreča.

Prošlogodišnji rezultati su iznad očekivanja, a planovi za budućnost jednako optimistični, prenosi Goran Kramarić, glavni direktor te tvrtke.

Jeste li zadovoljni prošlogodišnjim i ovogodišnjim ostvarenim poslovnim rezultatima?
Rezultati u 2009. bili su vrlo dobri, čak iznad planiranih, a ove godine dijelom i pod utjecajem odlične sezone očekujemo ponavljanje rezultata iz 2009. godine.

Što se promijenilo od ulaska Agrokora u većinsko vlasništvo Agrolagune 2004. godine?
Od ulaska Agrolagune u koncern Agrokor promijenilo se doslovno sve. Kompanija koja je prije preuzimanja bila na koljenima, prezadužena, zastarjele tehnologije, starih i iscrpljenih nasada, bez komunikacije s tržištem trebala je neodgodivo restrukturiranje.

Ulaskom Agrokora u većinsko vlasništvo restrukturiranje je provedeno, sustavno i sveobuhvatno. Investirano je 20 milijuna eura u dugogodišnje nasade, tehnologiju, mehanizaciju i obrtni kapital. Provedene su strukturne promjene, definiran “core business” kompanije i započelo se s komunikacijom radi tržišnog repozicioniranja. Naravno, sve navedeno ostvarili su i provode mladi visokostručni kadrovi.

Koliko iznosi godišnja proizvodnja ulja i koliki je udio Agrolagune na tržištu u kategoriji maslinovih ulja?
Agrolaguna godišnje proizvede između 100 do 130 tona ekstra djevičanskoga maslinovog ulja. Sveukupno se tržište maslinovog ulja procjenjuje na 1375 tona, a od toga na ekstra djevičansko otpada 70%. Time je udio Agrolagune na tržištu ekstra djevičanskih maslinovih ulja 13%. Naše ulje OL Istria vodeće je u “premium” segmentu.

Ovoga ljeta otvorili ste najveću uljaru u Istri. Možete li nam reći nešto više o toj investiciji?
Ovogodišnja investicija u potpunosti se uklapa u strategiju razvoja “premium” kvalitete i investicija u vrhunske tehnologije koje omogućavaju konkurentnost na svjetskom tržištu. Riječ je o posljednjoj generaciji strojeva za preradu te o potpunoj rekonstrukciji prostora uljare, uključujući odvajanje dijelova procesa i klimatizaciju prostora. Ukupna investicija iznosila je oko 7,5 milijuna kuna.

U kolikoj mjeri Agrolaguna proizvodi ulje iz vlastitih nasada?

U ovom trenutku Agrolaguna svoju proizvodnju temelji samo na vlastitim nasadima, dok uslužno prerađuje ulje maslinarima Poreštine i drugim istarskim proizvođačima. Filozofija Agrolagune je prerada vrhunske sirovine iz vlastitih nasada u proizvode “premium” kvalitete.

Agrolaguna danas u svom asortimanu nudi niz proizvoda od ulja, preko vina, sira do raznoraznih pekarskih proizvoda. Koliku važnost maslinovo ulje ima u poslovanju Agrolagune, a koliko ostali spomenuti proizvodi?

“Core business” Agrolagune su proizvodnja vina, ulja i sira, i to upravo tim redoslijedom.

Planirate li dalje širiti asortiman proizvoda i djelatnost?
Asortiman proizvoda je živa tvar te ovisno o životnom ciklusu i kod nas neki proizvodi izlaze iz asortimana, a neki se razvijaju. Time ponajprije mislim na autohtone regionalne sorte vinove loze, čiji nasadi ulaze u puni rod kao i nove kupaže u “ultrapremium” segmentu. U kategoriji ulja jačat ćemo tržišnu poziciju postojećeg asortimana, dok u kategoriji sireva upravo pripremamo asortiman koji bi se proizvodio u novoj sirani.

agrolaguna-uljara-largeU kojoj mjeri surađujete sa Zvijezdom i Dijamantom, također proizvođačima ulja iz koncerna Agrokor, a istodobno izravnim konkurentima?
Suradnja sa Zvijezdom je izvrsna, marketinški tim Zvijezde preuzeo je komunikacije, a prodaja distribuciju naših proizvoda za hrvatsko tržište, izuzev Konzuma s kojim radimo izravno.

Konkurencija ne postoji jednostavno zato što OL Istria pokriva segment na kojem Zvijezda nije prisutna. Naime, Zvijezda je više fokusirana na dalmatinska ulja blažeg okusa.

Vaš novi brend OL Istria nakon nedavnog lansiranja požnjeo je lovorike na svim područjima, točnije osvojio je prestižne domaće i inozemne nagrade za kvalitetu i nagrade za najbolju ambalažu na hrvatskom tržištu u 2010. godini. Kako objašnjavate strelovit uspjeh toga novog brenda i možete li nam reći više o njemu?
Uspjeh brenda OL Istria temelji se na kvalitetnoj pripremi projekta. U ovom slučaju je do punog izražaja došla sinergija između različitih kompanija i odjela unutar koncerna i interakcija između snage koncerna te kreativnosti visokomotiviranih pojedinaca.

Spomenuta suradnja rezultirala je dvjema srebrnim medaljama u Los Angelesu i “Golden Prestige” medaljom na Terra Olivo natjecanju u postojbini masline, u Jeruzalemu, podno Maslinove gore.

Ni vaša vina ne zaostaju za uljem kad je riječ o nagradama i priznanjima. Ove godine nanizali ste nekoliko prestižnih nagrada u Europi i Sjevernoj Americi.
Tako je, u vinima smo također zabilježili zapažene rezultate od kojih bih izdvojio srebro na Baccusu u Madridu za Castello iz 2007., kao i bronzu za isto vino koju nam je dodijelio “Decanter”, najpoznatiji stručni vinski časopis. Castello je osvajač i zlatne medalje u Kanadi na natjecanju “Selections Mondiales des Vins” koje utjelovljuje najveće natjecanje vina na tlu Sjeverne Amerike.

Bilo je tu još zlatnih medalja, primjerice za Merlot 2008. na Vinagori u Budimpešti, također vrlo cijenjenom natjecanju u ovom dijelu Europe. Vjerujemo da ćemo ovaj trend nastaviti i u 2011., no ovoga puta s naglaskom na bijelim vinima.

Koliki udio Agrolagunine proizvodnje otpada na izvoz? Koji proizvodi i gdje se najviše izvoze?
Za sada Agrolaguna prodaje manji postotak proizvoda na inozemnim tržištima. Prisutni smo u zemljama regije s vinom i uljem u Austriji, Sloveniji, Srbiji, Bosni i Hercegovini. Manje količine vina i ulja izvezli smo u zemlje Beneluksa i Veliku Britaniju, a duže vrijeme pregovaramo s potencijalnim uvoznicima u Ameriku.

Nadamo se da ćemo do kraja godine realizirati izvoz u prekomorske zemlje. To je sigurno velik izazov koji je pred nama jer je cilj u dugoročnom razdoblju izvoziti 30% ukupne količine maslinovog ulja.

Možemo li konkurirati cijenom i kvalitetom uvoznim maslinovim uljima?
Naše maslinovo ulje je u niši ulja najviše kvalitete te smo u tom segmentu apsolutno konkurentni i cijenom i kvalitetom. Nesumnjivo je da će ulaskom u Europsku uniju narasti pritisak uvoznih brendova u toj kategoriji. Mislimo da je put za nas kao i ostale hrvatske proizvođače daljnje razvijanje kvalitete i jačanje brenda.

Proizvodi “Business to Business” kao i velika pakiranja za sektor HoReCa vjerojatno će morati mijenjati strategiju tržišnog nastupa, ali visokokvalitetni brendirani proizvodi, posebice plasirani kroz turizam i specijalizirane radnje, imaju neupitnu budućnost.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here