Grupa Podravka u devet mjeseci ostvarila rast neto dobiti od 95 posto

38

podravka-logo-vrata-ftdUkupna prodaja Grupe Podravka u prvih devet mjeseci ove godine iznosila je 2,59 milijardi kuna, što predstavlja pad od 3 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine, navodi se u financijskom izvješću objavljenom na Zagrebačkoj burzi.

Prodaja strateškog poslovnog područja (SPP) Prehrana i pića iznosila je 2,07 milijardi kuna, što predstavlja pad prodaje od 3 posto, dok je prodaja SPP Farmaceutika iznosila 514,9 milijuna kuna, što predstavlja pad prodaje od 2 posto. Ostvarena neto dobit Grupe Podravka iznosi 82,3 milijuna kuna, što predstavlja rast od 95 posto u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Operativni troškovi Grupe Podravka niži su za 115,3 milijuna kuna (-5 posto), a operativna dobit zabilježila je porast od 29 posto, dok je operativna marža porasla za 150bp. Ukupna vrijednost kapitalnih ulaganja u promatranom razdoblju iznosila je 63,9 milijuna kuna.

Iz Podravke su poručili da je tržište Hrvatske ostvarilo prodaju u iznosu od 1,28 milijardi kuna što čini 49,4 posto ukupne prodaje Grupe. Prodaja je u promatranom razdoblju niža za 8 posto u odnosu na isto razdoblje 2009. godine, a niža razina prodaje rezultat je pada prodaje SPP Prehrana i pića (-8 posto) te pada prodaje SPP Farmaceutika (-8 posto). “Činjenica da domaće gospodarstvo sporije izlazi iz recesije od europskog, negativno se odražava na razinu prodaje u Hrvatskoj”, dodaje se u priopćenju.

Inozemna tržišta realizirala su prodaju u iznosu od 1,31 milijardi kuna što predstavlja rast od 4 posto u usporedbi s istim razdobljem prošle godine. Porast prodaje ostvarila su sva inozemna tržišta osim tržišta jugoistočne Europe, gdje su kao i na domaćem tržištu još uvijek izraženi negativni trendovi u gospodarstvu. (pd)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here