Hrvatski ekološki proizvodi za Europu

57

ekoloska-proivodnja-midiU Hrvatskoj su površine za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda povećane s 51 hektara 2002. godine na više od 20.000 hektara u ovoj godini i više od tisuću proizvođača

Interes za ekološku proizvodnju poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda je u znatnom porastu. U Hrvatskoj su te površine povećane s 51 hektara 2002. godine na više od 20.000 hektara u ovoj godini i više od tisuću proizvođača.

Istaknuto je to na sjednici Vlade s koje je Saboru upućen prijedlog novog zakona o ekološkoj proizvodnji i označavanju ekoloških proizvoda.

Ti su proizvodi na tržištu vrlo traženi, kazao je ministar poljoprivrede Petar Čobanković ističući da se predloženim zakonom regulira i označavanje ekoloških proizvoda kako bi se spriječile zloporabe i kupci zaista dobili ekološki proizvod.

Tako se predloženim zakonom propisuju uvjeti pod kojima se mogu koristiti pojmovi “organski”, “biološki”, “ekološki” te skraćenica “eko” i “bio”, a za proizvode koje nose te pojmove definira korištenje kodnog broja kontrolnog tijela i znaka ekološkog proizvoda.

Predloženim će se zakonom, kako je istaknuto, proizvođačima u Hrvatskoj omogućiti jednaki uvjeti koje imaju proizvođači u EU-u te stvoriti uvjeti za plasman ekoloških proizvoda na tržište EU-a. (HRT)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here