Kava najskuplja u 13 godina

68

kava-urod-ftdUrod podbacio u Kolumbiji, Vijetnamu i Brazilu

Kava u maloprodaji širom svijeta bit će skuplja jer je podbacio rod u zemljama najvećim proizvođačima pa je cijena na veliko najviša u zadnjih 13 godina.

Na njujorškoj robnoj burzi veleprodajna cijena kave arabice je prvi put u posljednjih 13 godina krajem tjedna premašila dva dolara za funtu (jedna funta = oko 453,59 grama) i ukoliko se zadrži na toj razini, neizbježno je poskupljenje cijene i u prodaji na malo.

Kompanije za prodaju i isporuku pržene kave ove godine su već podigle cijene, kada je veleprodajna cijena arabice premašila 1,75 dolara za funtu.

Proizvodnja visokokvalitetne kave arabice u Kolumbiji će ove godine, prema posljednjim procjenama, biti niža od prognozirane. Prošlogodišnja proizvodnja kolumbijske arabice je bila najniža u posljednje 33 godina.

Rod kolumbijske kave, koji je posljednjih godina bio na razini od 11-12 milijuna vreća (vreća kave = 60 kilograma), za ovu godinu je prognoziran na 10,5 milijuna vreća, ali su posljednje procjene revidirane na 9-9,5 milijuna vreća.

Brojne kompanije proizvođači su u posljednje vrijeme smanjili sadržaj arabice u mješavini za prodaju na malo, povećavši udio jeftinijih i manje kvalitetnih sorti.

Proizvodnja će biti smanjena i u Vijetnamu, gdje se dobivaju velike količine kace – robuste koja je slabijeg kvaliteta od arabice. Rod kave u Brazilu bit će, prema procjeni eksperata, također slabiji od uobičajenog i ove i iduće godine. (SEEbiz)

1 COMMENT

  1. Good friend with btnefies Aloha Now i’m Greg regular. I’m looking in a FWB for play. I’m married but my wife and i don’t get a long or have sex anymore. Is there any women who have got spouse problems and need va fat woman xxx East Fultonham Ohio rious playtime or single women just interested to play. I’m horny and in a position. You can me at ( nine seven zerro eight zerro six three). me lets carry out. hot woman

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here