Ljubo Jurčić: Odluka o otkupu Podravkinih dionica od OTP-a u roku dva tjedna

42

ljubo-jurcic-midiPreuzimanje 10% dionica Podravke od strane OTP-a neće imati negativan utjecaj na ostale dioničare, budući da su posljednje dvije Skupštine dioničara protekle bez problema u usuglašavanju stavova, a dionice su bile pod Fimi Ami, pojašnjava Jurčić

Potez OTP-a bio je očekivan obzirom na istek postojećeg ugovora, komentirao je Ljubo Jurčić, predsjednik Nadzornog odbora Podravke objavu mađarske banke da će aktivirati 10,65 posto dionica Podravke kojih je imatelj Fima Ami Limited.

“Upravo se radi na programu velikog restrukturiranja Podravke koji uključuje i rješavanje odnosa s OTP-om”, rekao je Jurčić za Banka.hr dodajući da je Uprava u konstantnom kontaktu s OTP bankom.

Preuzimanje 10 posto dionica Podravke od strane OTP-a neće imati negativan utjecaj na ostale dioničare, budući da su posljednje dvije Skupštine dioničara protekle bez problema u usuglašavanju stavova, a dionice su bile pod Fimi Ami, pojašnjava Jurčić.

Podsjetimo, početkom prošle godine bivša Uprava Podravke i OTP potpisali su ugovor prema kojem mađarski bankari imaju pravo prodati 10,6 posto Podravkinih dionica koje su bile zalog za kredit odobren Fimi, a koji je s kamatama iznosi oko 38 milijuna eura.

Prema analizi svih potpisanih ugovora pravni su stručnjaci ustanovili kako sva prava iz kupoprodaje Podravkinih dionica zapravo pripadaju MOL-u koji je stvarni kreditor kupnje dionica jer je u OTP deponirao vlastita sredstva.

Pitanje dugovanja OTP-u te (ne)mogućnosti prvokupa 10 posto dionica velika su tema u Upravi Podravke ovih dana koja ovaj petak objavljuje i financijsko izvješće o poslovanju od srpnja do kraja rujna.

Inače, u prvom polugodištu koprivnička kompanija ostvarila je dobit 31,2 mil. kuna, dok je ukupna prodaja bila manja četiri posto. Prošlogodišnji ugovor realiziran je po cijeni 460 kuna po dionici, a u međuvremenu tržišna vrijednost dionice bitno je smanjena (u utorak ujutro iznosi 280,40 kuna). OTP je očekivao da će Podravka platiti tu razliku u cijeni, no uplate su se obustavile razotkrivanjem zloporaba u kompaniji. Do sada je otplatila 6,2 milijuna eura.

Podravka sada treba odlučiti hoće li ispoštivati potpisani ugovor, pokušati ga osporiti ili dogovoriti treću opciju. Prema Jurčiću, smjer rješavanja odnosa s OTP bankom javnosti će biti poznat za dva tjedna. (Bankamagazin)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here