Mišković prodao lanac Maxi za 800 mil. eura

27

delta-maxi-centar-ftdMiroslav Mišković konačno je uspio prodati većinski udio u najvećem trgovačkom lancu Maxiju, tvrde pojedini beogradski mediji.

Kupac 51 posto lanca, koji je godišnje ostvarivao prihod veći od tri milijarde eura, belgijska je kompanija Delhaize koja je još prije dogovorila pravo prvokupa s Miškovićem.

Cijena nije poznata, ali se spekulira da Delhaize, znajući za Miškovićeve dugove, nije želio platiti traženih milijardu eura.

Navodno je akvizicija stajala 800 milijuna eura, s tim da Mišković preuzme obavezu podmirenja dugova. Delhaize bi, tvrdi se, već 9. listopada trebao preuzeti upravljanje u Maxiju.

Spekulira se da je transakcija, koja još nije potvrđena, obavljena preko Cipra, gdje je registrirana Miškovićeva tvrtka Hemslid, koja se vodi kao vlasnik Delte, u čijem sastavu posluje Maxi.

Ako je novac uistinu prebačen na Cipar, to je suprotno od traženja Borisa Tadića, predsjednika države, koji je od srpskih biznismena zatražio da u svojoj zemlji plaćaju porez na prihod od prodaje imovine.

Na taj način državni proračun je ostao prikraćen za 15 posto sredstava od inkasiranog prihoda, koliko iznosi porez u Srbiji.

Mišković je preko Cipra prodao i Delta banku talijanskoj Intesi, kao i 50 posto Delta osiguranja Generaliju. Najnoviji potez pokazuje da su se njegovi odnosi s vladajućim političkim strukturama pogoršali, premda se njegov utjecaj na druge državne institucije još osjeća u velikoj mjeri, što svjedoči da se između njega i vrha vlasti vodi tihi rat.

Zbog prebacivanja novca izvan Srbije zabrinuti su i tamošnji proizvođači robe kojima Mišković duguje 600 milijuna eura. Budući da se novac nalazi izvan zemlje, strahuju hoće li im Mišković vratiti višemjesečna dugovanja.

Neslužbeno, Miškovićevi ukupni dugovi prema bankama i dobavljačima iznose 1,2 milijarde eura. (pd)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here