Podravka odbila OTP-ovu ponudu, izgledna tužba

0

podravka-vitkovic-jurcic-ftdIdući tjedan još jedan krug pregovora u Budimpešti, za dionice navodno zainteresirani mirovinski fondovi

Kao što se i očekivalo, Podravkin Nadzorni odbor jučer je poslao “odbijenicu” mađarskoj banci OTP na njihov zahtjev da koprivnička kompanija preuzme 10,64 posto vlastitih dionica.

Put opcija, koju je OTP aktivirao prije nekoliko dana na temelju ugovora s Podravkom iz ožujka prošle godine, tako će ostati nerealizirana.

Već dulje izvori bliski menadžmentu koprivničke kompanije objašnjavaju da bi se uprava našla u zoni nezakonitosti ako bi prihvatila to rješenje jer Podravka nije imala dostatnu dobit niti je odredila rezervaciju novca kojim bi uopće mogla kupovati dionice.

Osim toga, u svome trezoru već ima oko tri posto vlastitih dionica, pa bi se s OTP-ovim paketom taj postotak popeo na više od 13, a Zakonom o trgovačkim društvima kao maksimum u trezoru određeno je deset posto dionica.

Ipak, iz mađarske vizure to su interni Podravkini problemi, koji se ne spominju u međusobnom ugovoru. Neslužbeno se doznaje da će se idući tjedan u Budimpešti obaviti još jedan krug pregovora, no sve se u ovome trenutku svodi na to je li OTP spreman svoje ugovorno pravo da Podravki proda njezine dionice po cijeni koja je trenutačno mnogo viša od tržišne istjerati sudski.

U ovome trenutku to je najizgledniji razvoj događaja, a obje strane ne skrivaju adute koje bi u tome slučaju bacile na stol.

Mađarski se svodi na legitimnost ugovora koji je potpisao bivši šef uprave Zdravko Šestak, a u tome je trenutku imao sve pravne ovlasti da to učini.

Podravka bi pak u slučaju spora svakako ustvrdila kako je taj ugovor predmetom pravosudnog postupka u Hrvatskoj, a vjerojatno i upozorila na to da je OTP sudjelovao u obmani HNB-a kad je Podravka u Mađarskoj otvarala depozitni račun.

Ipak, na margini “natezanja” između dviju strana nedavno se pojavila informacija kako su, umjesto Podravke, OTP-ov paket spremni otkupiti obvezni mirovinski fondovi.

Ljubo Jurčić, šef Podravkina NO-a, takvu mogućnost nedavno je nazvao “čistom špekulacijom”, no to još ne znači da nije izgledna.

Iz miljea mirovinaca zasad nismo dobili potvrdu, ali ni negaciju njihova interesa za taj paket. (Večernji list)

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here