Slovenija s drugim najvećim padom maloprodaje u EU

41

trgovina-kolica-ftdU Sloveniji je trgovina na malo u kolovozu pala za 2,6 posto, što je maksimalni pad među EU članicama, odmah iza Austrije u kojoj je maloprodaja smanjena 3,6 posto

Trgovina na malo u eurozoni u kolovozu je na mjesečnoj razini pala za 0,4 posto, a u cijeloj Europskoj uniji za 0,3 posto. Najveći pad trgovine na malo ima Austrija, a odmah za njom je Slovenija, prenosi slovenski list Finance. U srpnju je, naime, maloprodaja u oba područja EU porasla za 0,1 posto.

U Sloveniji je trgovina na malo u kolovozu pala za 2,6 posto, što je maksimalni pad među EU članicama, odmah iza Austrije.

Prodaja hrane, pića i duhana u kolovozu u državama eurozone u odnosu na prethodni mjesec je pala za 0,7 posto, dok je u svih 27 članica Unije pad iznosio 1 posto. S druge strane, prodaja neprehrambenih proizvoda porasla je u osmom mjesecu 0,3 odnosno 0,4 posto.

Najveći rast u Rumunjskoj
Prema dostupnim podacima, opseg trgovine na malo u kolovozu se smanjio u 13 država EU, a porastao je u njih 6. Najveći pad u trgovini na malo u promatranom su mjesecu imale Austrija (za 3,6 posto), Slovenija (2,6 posto) i Malta (2,1 posto), a najveći rast maloprodaje je zabilježen u Rumunjskoj (za 5,2 posto), Litvi (1,3 posto) i Španjolskoj (1,1 posto).

U odnosu na lanjski kolovoz, prodaja hrane, pića i duhana u eurozoni je u ovogodišnjem kolovozu pala za 1,1 posto, a u cijeloj EU za 1,7 posto. Prodaja neprehrambenih proizvoda porasla je u kolovozu u odnosu na isti lanjski mjesec za 2,5 posto u eurozoni i za 3,6 posto u EU27. Godišnja usporedba pokazuje da je trgovina robom na malo u kolovozu ove godine povećana u 10 članica EU, a smanjila se u njih devet.

Najveći godišnji rast maloprodaje u kolovozu su imale Poljska (za 6,7 posto), Finska (5,5 posto) i Latvija (4,6 posto), a najveći pad Litva (za 6,9 posto), Španjolska (4,6 posto) i Bugarska (4,3 posto). (Bankamagazin)

1 COMMENT

  1. HiI found the GS2 by accident, and I find it very isierenttng, and I would like to try it, but I`ve never made an internet site, I`ve never done any work with WordPress.I don`t have a problem with the price, but nowhere is explained why it is billed every month, what do I pay every month?Br From SlovenijaNejcP.S. sorry for any mistakes in my english.

KOMENTIRAJTE

Please enter your comment!
Please enter your name here